Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Cum influenţează arestarea lui Ioan Niculae "independenţa energetică" a României: Ţara noastră ar putea renunţa la importul de gaze naturale din Rusia

Cum influenţează arestarea lui Ioan Niculae "independenţa energetică" a României: Ţara noastră ar putea renunţa la importul de gaze naturale din Rusia

Un articol de: - 11 Sep 2015, 13:39
Cum influenţează arestarea lui Ioan Niculae "independenţa energetică" a României: Ţara noastră ar putea renunţa la importul de gaze naturale din Rusia Economic

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat că România va importa în 2015 din Rusia doar 3 la sută din consumul de gaze naturale, iar de la a anul ar putea renunța complet la importuri, deoarece producția internă poate asigura integral consumul, informează Mediafax.

"Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Şi acum, în acest moment, importurile sunt zero. Estimăm pentru acest an importuri de circa 3%, însă luăm gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, dacă avem o perioadă mai geroasă, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Dacă anul viitor producţia internă va acoperi întreg consumul, atunci nu vom mai importa", a declarat Havrileț.

Potrivit ZF, importurile României s-au înjumătățit odată cu închiderea a șase combinate chimice din grupul Inter­Agro deținut de Ioan Niculae, aflat în închisoare, astfel că importurile se vor ridica la numai trei la sută, spre deosebire de 2008, atunci când importurile ajungeau la 25 la sută.

În 2014, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul țării. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei estimează un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an.

Pentru că România renunță la import, necesarul de gaze urmează să fie asigurat preponderent de Romgaz Mediaş, companie controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi OMV Petrom, din grupul austriac OMV.

Citeşte mai multe despre:   gaze naturale,   Rusia,   ANRE