Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Cum îşi BATE JOC Guvernul Dăncilă de fondurile europene şi de asistenţa tehnică GRATUITĂ oferite pentru construirea autostrăzii A8 (FOTO)

Cum îşi BATE JOC Guvernul Dăncilă de fondurile europene şi de asistenţa tehnică GRATUITĂ oferite pentru construirea autostrăzii A8 (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 21 Feb 2019, 14:35
Cum îşi BATE JOC Guvernul Dăncilă de fondurile europene şi de asistenţa tehnică GRATUITĂ oferite pentru construirea autostrăzii A8 (FOTO) Sursă foto: Asociația România Fără Gropi Economic

Guvernul României nu a cerut nici banii şi nici asistență tehnică pentru finanțarea studiului de fezabilitate a autostrăzii A8, a precizat deputatul USR, Iulian Bulai, într-o postare de pe Facebook, de joi. 

Asta deşi Uniunea Europeană poate să asigure până la 85% din fondurile necesare completării studiului -  obligatoriu pentru demararea construirii autostrăzii. În plus, UE putea asigura Guvernului României asistență tehnică gratuită.

"Uniunea Europeană poate să asigure în mod gratuit până la 85% din fondurile necesare pentru completarea acestui studiu. Mai mult decât atât, putea asigura asistență tehnică gratuită", a scris Iulian Bulai pe Facebook.

"Deci nici bani suficienți de la buget nu au alocat și nici bani de la Uniunea Europeană nu au cerut. Deși puteau primi acești bani în mod gratuit", a adăugat deputatul.

Autostrada A8 este inclusă pe lista priorităţilor Guvernului României, atât în Programul de Guvernare din 2017, cât şi în cel de pe intervalul 2018-2020. Ea ar urma să fie construită pe ruta Târgu Mureș-Târgu Neamț şi ar trebui să aibă o lungime de 210 km. Și teoretic, ea ar trebui finalizată anul acesta.

"Eram curios dacă guvernul Dăncilă a cerut deja acești bani oferiți de Uniunea Europeană sau sprijinul tehnic disponibil. Am pus această întrebare comisarului Corina Crețu. Răspunsul primit este că România n-a cerut nici banii, nici asistența tehnică", a completat Iulian Bulai.

Pe pagina Comisiei Europene, România figurează cu o rată de absorbţie de 28% din cei 36,7 miliarde de euro alocaţi pentru intervalul 2014-2020. Pagina Ministerului Fondurilor Europene este neactualizată de la 1 februarie, ea indicând o rată de absorbţie de 25,83%.

"Legea 291/2018 pentru autostrada A8 a intrat deja în vigoare. PSD a alocat doar 2 milioane de euro (plus un credit de angajament de 4 milioane de euro) din 158 milioane de euro necesare pentru completarea studiului de fezabilitate. Prea puțin", a mai spus Iulian Bulai.

 

Foto: Fragment din Programul de Guvernare 2018-2020 (pagina 158)

Foto: Răspunsul comisarului Corina Creţu privind finanțarea autostrăzii A8 (sursă foto: Facebook / Iulian Bulai)