Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Cum să PIERZI un miliard: Universitatea Harvard, investiții CATASTROFALE în roșii, zahăr și eucalipt

Cum să PIERZI un miliard: Universitatea Harvard, investiții CATASTROFALE în roșii, zahăr și eucalipt

Un articol de: - 03 Mar 2018, 17:03
Economic

Incredibil, dar adevărat! Universitatea Harvard a pierdut 1 miliard de dolari cu investiții în resurse naturale, cum ar fi în producția de roșii, zahăr și eucalipt, managerii fondurilor crezând că pot administra riscuri pe care alte instituții de învățământ superior le-au evitat, relatează BusinessWeek.

Totul a început în urmă cu șase ani, când Jane Mendillo, pe atunci director de investiții la Harvard, a petrecut o săptămână în Brazilia, survolând cu avionul unele dintre fermele și pădurile aflate în proprietatea universității.

În acel an, Harvard a început o îndrăzneaţă investiție într-un proiect agricol în nord-estul sărac al Braziliei. Acolo, muncitorii au început să producă pastă de roții, zahăr și etanol, precum și energie, după procesarea culturilor. Profiturile, în teorie, ar fi putut să le depășească pe cele obținute din acțiuni și obligațiuni și să mențină cea mai bogată universitate din lume cu un pas înainte altor universități. Numai că realitatea s-a dovedit a fi alta.

Universitatea, care a investit cel puțin 150 de milioane de dolari în proiectul respectiv, renunță la acesta, actualul, director pentru investiții, Narv Narvekar, revizuit în scădere valoarea portofoliului global de resurse naturale al universității cu 1,1 miliarde de dolari.

Harvard, care administrează active de 37,1 miliarde de dolari, a anunțat că investițiile în resurse naturale au generat randamente ridicate, dar că în prezent au ”probleme semnificative”.

Harvard a făcut multe greșeli în ultimul deceniu, a arătat Thomas Gilbert, profesor de finanțe la Universitatea Washington, dar aproape toate se reduc la o singură eroare de calcul: convingerea că managerii săi de fonduri, care au fost plătiți cu 242 de milioane de dolari din 2010 până în 2014, sunt mai inteligenți decât toți ceilalți și pot administra riscurile pe care aproape toate celelalte universități le-au evitat.

Pe parcursul deceniului încheiat la 30 iunie 2017, Harvard a înregistrat un randament mediu anual al investițiilor de 4,4%, printre cele mai slabe între universitățile importante.

Unele dintre greșelile de investiții ale Harvard au fost cronice.Dar poate că nicio investiție nu a fost mai păguboasă pentru Harvard ca cele în resurse naturale, deşi au existat şi momente de profitabilitate. Universitatea a investit în culturi viticole din centrul Californiei, în păduri de tec din America Centrală, într-o fermă de bumbac din Aystralia, într-o plantație de eucalipt din Uruguay și în cherestea în România.


 

Citeşte mai multe despre:   Universitatea Harvard