Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Daniel Dăianu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Deschidem ușa și invităm RĂUL în casă

Daniel Dăianu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Deschidem ușa și invităm RĂUL în casă

Un articol de: Redacția B1.ro - 31 Oct 2019, 13:47
Daniel Dăianu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Deschidem ușa și invităm RĂUL în casă Foto: Hepta Economic

Creșterea pensiilor cu 40% din septembrie 2020 va duce la mari probleme în anii următori, avertizează Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Profesorul a precizat că vorbește în nume personal. 

„(Dacă creștem pensiile cu 40% din septembrie 2020 n.r.), invităm mari necazuri. Deschidem ușa și invitam răul în casă. Atunci sa vedeți atac speculativ pe leu. BNR ce sa facă, să măreacă rata de politica monetară? Să intre în stratosferă? Să fim depunctați de agențiile de rating?”, a declarat Daniel Dăianu, citat de HotNews.

El a susținut că România nu se va putea încadra în ținta de deficit de 3%: „Considerăm că nu ne putem încadra în ținta de deficit. Structura bugetului geme. Angajamentele sunt copleșitoare (precum creșterea de pensii de la 1 septembrie 2020 cu 40% n.r.). Nu sunt angajamente ipotetice. E vorba de angajamente statuate în acte normative”.

Dăianu mai crede că responsabilii nu înțeleg magnitudinea angajamentelor pe care și le-au asumat: „Am sentimentul că nu există un simt al proporției. În condiții neschimbate, dacă s-ar menține calendarul, suplimentul de procente din PIB ar fi de 3-4% din PIB. Nu vorbim de 0,3-0,4%. Am sentimentul că nu exista sentimentul proporției. E campanie electorală, anul viitor va fi un an tot de campanie. Încă sunt multe promisiuni ce creează oamenilor așteptări care sunt nerealiste. Ieșim cu bugetul din matcă”.

Deficitul bugetar al primelor nouă luni ale anului este de 2,6%, cu doar 0,4 puncte procentuale sub limita maximă acceptată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor execuției bugetare, publicate miercuri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Daniel Daianu