Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Daniel Zamfir: "Isărescu va fi invitat la Parlament pentru că niște lucruri nu sunt în regulă. Cetățeanul român este jecmănit"

Daniel Zamfir: "Isărescu va fi invitat la Parlament pentru că niște lucruri nu sunt în regulă. Cetățeanul român este jecmănit"

Un articol de: - 18 Mar 2018, 13:46
Daniel Zamfir: "Isărescu va fi invitat la Parlament pentru că niște lucruri nu sunt în regulă. Cetățeanul român este jecmănit" Economic

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a condamnat iniţiativa legislativă a senatorului liberal Daniel Zamfir, prin care acesta a propus plafonarea dobânzilor la credite.

În replică, Daniel Zamfir susţine că băncile străine obţin profit în România de trei ori mai mult decât în ţările de unde sunt. El consideră că "profitul băncilor provine din faptul că cetățeanul român este jecmănit" şi anunţă că Mugur Isărescu va fi invitat la Comisia economică din Parlament pentru a da explicaţii.

"Aceleași bănci obțin profit în România de trei ori mai mult decât de acolo de unde sunt ele, din țările-mamă. Ei bine, nu e greu de conceput că profitul băncilor provine din faptul că cetățeanul român este jecmănit. Dincolo de ironiile dlui Isărescu, cred că la o discuție foarte serioasă va fi invitat la Comisia economică, pentru că niște lucruri nu sunt în regulă. Ce explicații să-i dau eu guvernatorului, când am văzut cu toții că băncile în România câștigă de trei ori mai mult decât în UE", a spus, la Antena 3, Daniel Zamfir, potrivit stiripesurse.ro.

Senatul a adoptat, la sfârşitul lunii februarie, propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Daniel Zamfir a susţinut că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai mari preţuri. 

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional. 

Proiectul a fost aspru criticat, atât reprezentanţii băncilor (Asociaţia Română a Băncilor - ARB şi Consiliul Patronatelor Bancare din România - CPBR), cât şi de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
 

Citeşte mai multe despre:   Daniel Zamfir,   Mugur Isarescu,   BNR,   plafonarea dobanzilor,   credite,   Senat,   ARB,   CPBR,   FMI