Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic De ce nu are România buget pe anul 2021? Explicațiile premierului Florin Cîțu

De ce nu are România buget pe anul 2021? Explicațiile premierului Florin Cîțu

Un articol de: Irina Mina - 27 Ian 2021, 18:00
De ce nu are România buget pe anul 2021? Explicațiile premierului Florin Cîțu Foto: Florin Cițu / Facebook Economic

Premierul României Florin Cîțu a declarat, miercuri, că ținta de deficit pentru bugetul de stat pe 2021 rămâne la 7%. El a mai anunțat că bugetul de stat pentru anul 2021 ar putea fi prezentat în Parlament săptămâna viitoare și că procesul de construcție durează pentru că actualul Guvern întoarce măsuri „care au avut un efect devastator pentru finanțele publice” și revine la reforme amânate de 30 de ani.

Ce spune Florin Cîțu despre bugetul pe anul 2021

 

La finalul ședinței de Guvern de miercuri, Florin Cîțu a menționat că ținta de deficit pentru bugetul de stat pe 2021 rămâne la 7%.

 „Aș vrea să vorbesc puțin despre buget, pentru că știu că sunt discuții în spațiul public. Țintele rămân aceleași. Megem spre un deficit de 7%. Sper să ajungem la 7%, 7,1%, dar în jurul acestei cifre mergem. Aș vrea să spun de ce trebuie să facem această muncă și pare că durează mai mult, deși obiectivul este acela de a veni în săptămâna viitoare, sper. Pentru că în acest moment, reversăm sau întoarcem – sau ne întoarcem la reforme care au fost amânate de 30 ani, sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanțele publice în ultimii ani trebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanțelor publice în anii următori”, a spus oficialul.

Prim-ministrul a explicat că Guvernul va introduce în premieră bugetarea multianuală, care va fi în efect cel mai probabil din 2024, dar care începe practic cu bugetul din acest an, în construcția căruia se ține cont și de strategia pentru 2022.

„Este important pentru noi prin acest buget să menținem încrederea pe care am construit-o și pe care am câștigat-o anul trecut, încredere față de Comisia Europeană, față de investitorii străini, față de agențiile de rating. De aceea, este un buget foarte important. Este un buget care, în același timp, trebuie să susțină relansarea economiei. Este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021-2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puțin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România – cred că din 2023 – bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget și mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția în Comisia Europeană. Vorbim pe cele două bugete. Pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Deci este puțin mai laborioasă această muncă, dar în premieră introducem această bugetare multianuală, care va fi în efect, cred eu, din 2024”, a adăugat prim-ministrul Florin Cîțu.

Premierul a menţionat că, în şedinţa de Guvern, le-a cerut miniştrilor să prezinte mai multe detalii pe marginea măsurilor de reformă propuse.

„Am avut o discuţie cu toţi miniştrii, pentru că, ştiţi foarte bine, am cerut un set de măsuri de reformă de la fiecare minister şi doresc puţin mai mult detaliu acolo, dar sunt măsuri pe care le aşteptăm şi le veţi vedea în perioada următoare. Multe dintre ele le-am anunţat deja în spaţiul public, deja ştiţi la ce ne referim - la companiile de stat (...) sau Legea salarizării, Legea pensiilor, care vor fi în perioada următoare, dar şi eliminarea unor cheltuieli ineficiente din buget în această perioadă”, a precizat Cîţu.

Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   buget pe 2021