Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Declarația unică 2021. Informații pentru cei care au venituri din dividende

Declarația unică 2021. Informații pentru cei care au venituri din dividende

Un articol de: Ramona Zaharia - 04 Mar 2021, 16:23
Declarația unică 2021. Informații pentru cei care au venituri din dividende Foto: pixabay.com Economic

În acest an, termenul de depunere a declarației unice și de plată a taxelor este 25 mai, față de 15 martie, data-limită de până acum. Declarația trebuie depusă de acele persoane care obțin venituri din activităţi independente sau alte surse extrasalariale. Este vorba despre cei care au venituri din profesii liberale, chirii, dividende, precum și de persoanele fizice autorizate.

 

Ce trebuie să știe despre declarația unică persoanele care obțin venituri din dividende

 

Astfel, trebuie să depună declarația unică persoanele fizice care obțin bani din dividende a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute. Concret, este vorba despre un plafon de 27.600 de lei, având în vedere că, din ianuarie 2021 salariul minim pe economie este de 2.300 de lei.

Persoanele care îndeplinesc această condiție trebuie să depună declarația unică, fiind obligate să achite contribuția la sănătate (CASS) în valoare de 2.760 de lei pentru anul 2021, adică 230 de lei pentru fiecare lună a anului.

Cei care vor să depună declarația unică trebuie să aibă un cont pe site-ul ANAF, în spațiul privat virtual (SPV), care poate fi creat AICI. După crearea contului, formularul tip poate fi descărcat de AICI, iar după ce este completat și validat, documentul se depune AICI.

Prin depunerea acestui document, cetățenii declară ce venituri au obținut pe pacursul anului 2020 și ce venituri estimează că vor încasa în 2021. 

 

Schimbare a modelului declarației unice în 2021

 Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

În 2021, Declaraţia Unică are un formular actualizat cu secţiuni dedicate beneficiarilor de drepturi de autor, avocaţilor şi profesioniştilor care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic pe perioada pandemiei de coronavirus.

Contribuabilii care au încasat, în 2020, indemnizația lunară de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, ca urmare a întreruperii activității, vor trebui să plătească impozitul pe venit de 10% aferent acestei sume, precum și contribuția la pensii (CAS) şi sănătate.

Astfel, potrivit economica.net, vor trebui să depună, în acest an declarația unică și:

  • acei avocaţi şi persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au primit indemnizaţia de şomaj tehnic prevăzută la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
  • persoanele care au beneficiat de: indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr.30/2020; indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut lunar, prevăzută la art.3 din OUG nr.132/2020.

Declarația Unică a fost introdusă în 2018, an în care s-a și depus pentru prima dată atât pentru veniturile obținute în anul anterior, cât și pentru veniturile estimate în anul în curs.

Declarația trebuie depusă de persoanele fizice care obțin, din România și/sau din străinătate, venituri precum cele din activități independente, chirii, investiții, drepturi de proprietare intelectuală, activități agricole.

Citeşte mai multe despre:   declaratie unica