Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: Guvernarea lipsită de responsabilitate oferă doar iluzia sustenabilităţii

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: Guvernarea lipsită de responsabilitate oferă doar iluzia sustenabilităţii

Un articol de: Redacția B1.ro - 04 Iun 2019, 10:46
Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: Guvernarea lipsită de responsabilitate oferă doar iluzia sustenabilităţii Foto: presidency.ro Economic

Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, a publicat, pe blogul său, o analiză a situaţiei economice a României, susţinând că aceasta indică o guvernare lipsită de responsabilitate, care pare să ofere doar iluzia sustenabilităţii.

”Evoluțiile din ultimii ani indică, pe fondul deficitelor comerciale, și agravarea continuă a deficitului de cont curent. Și în această privință România se găsește pe contrasens în raport cu situația țărilor din Europa Centrală și de Est, unde sunt în general înregistrate excedente de cont curent sau deficite în atenuare. Această spirală a deficitelor aflate în continuă expansiune ridică mari semne de întrebare în privința sustenabilității. Asemenea evoluții poartă, bineînțeles, amprenta politicilor prociclice axate exclusiv pe stimularea consumului, în timp ce au fost neglijate investițiile și predictibilitatea economică – atât de necesară mediului de afaceri.

Însă, la spirala deficitelor trebuie să adăugăm și inflația – aflată recent în plină ascensiune – dar și deprecierea monedei naționale din ultimele luni. Aceste evoluții mușcă agresiv din puterea de cumpărare a românilor. Rezultă astfel tabloul unei guvernări marcate de dezechilibre și volatilitate.

Paradoxul este că toate acestea se întâmplă în plină creștere economică. De aici și indiciul unei guvernări lipsite de responsabilitate, care pare să ofere doar iluzia sustenabilității, în timp ce împovărează, pe zi ce trece, situația economică a României”, scrie Cosmin Marinescu pe blogul său.

Acesta a adăugat că, deşi datele arată că economia este în creştere, deficitele cresc continuu.

”Suntem singura ţară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3, în ciuda asigurărilor guvernanţilor că totul este sub control, că nu deficitele sunt problema României, că şi alţii au deficite mari etc. Iată, însă, că cifrele spun cu totul altceva. Deşi economia creşte, deficitele se adâncesc continuu. Execuţia bugetară pe primele 4 luni arată că deficitul bugetar aproape s-a dublat faţă de nivelul aferent perioadei similare din 2018, de la 6 miliarde lei la circa 11,4 miliarde lei. (...) Pe primele 4 luni din 2019, veniturile fiscale au crescut cu doar 6,7% faţă de anul trecut, deşi bugetul prevede o ţintă de creştere a veniturilor fiscale de peste 16%”, a precizat consilierul prezidenţial.

Citeşte mai multe despre:   Cosmin Marinescu