Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Dezastru în agricultură! Nivelurile exporturilor, în continuă scădere

Dezastru în agricultură! Nivelurile exporturilor, în continuă scădere

Un articol de: B1 TV - 12 Aug 2016, 10:40
Dezastru în agricultură! Nivelurile exporturilor, în continuă scădere foto: xcelsiorinternational.com Economic

Nivelul exporturilor a scăzut extrem de mult în ultimele luni în timp ce importurile au crescut. Potrivit cifrelor Ministerului Agriculturii, deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a adâncit la peste 426 de milioane de euro, arată B1 TV.

România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% faţă de perioada corespunzătoare din 2015. Datele prezentate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că importurile au ajuns la aproape 2000 de miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.

Comparativ cu primele luni ale anului trecut, cele mai importante încasări au fost la exportul de grâu, cu peste 60 de milioane de euro, ţigarete, peste 21 de mjilioane de euro şi florea soarelui , peste 16 milioane de euro. Totuşi, scăderea faţă de 2015 de 7,3 la sută s-a înregistrat după ce s-au înregistrat minusuri importante la o serie de produse precum porumb, orz , ulei de floarea-soarelui sau carne de pasăre.

Importurile de produse de brutărie, patiserie și biscuiți, brânzeturile sau ciocolată au fost cele unde s-au înregistrat cele mai importante creşteri.

Lucrurile nu au mers la fel de bine la importurile de porumb, tutun brut, zahăr sau semințe de floarea-soarelui, unde încasările au fost sub cele realizate în primele 4 luni din 2015.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în schimburile de produse agroalimentare. Livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 59,9% din total exporturi.

CÂT DE MULT AU SCĂZUT EXPORTURILE

- porumb

- orzInformaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...

- ulei de floarea-soarelui

- șroturi de soia

- boabe de soia

- carne de pasăre


UNDE AU SCĂZUT IMPORTURILE

-porumb

- turte din extragerea grăsimilor vegetale

- tutun brut, zahăr

- seminţe de floarea-soarelui

România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% faţă de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 1,983 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.

În perioada menţionată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% faţă de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 1,983 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.

„Comparativ cu primele patru luni din 2015, au crescut încasările la exportul de grâu , ţigarete , seminţe de floarea-soarelui , preparate alimentare , produse de brutărie, patiserie, biscuiţi , ciocolată şi carne de porc.

Exportul de animale vii s-a majorat cu 5,1 milioane de euro la specia ovine/caprine şi cu 3,2 milioane euro la bovine", se arată în datele MADR.

Cu toate acestea, scăderea exporturilor la o serie de produse precum porumb, orz, ulei de floarea-soarelui, şroturi de soia, boabe de soia şi carne de pasăre a determinat reculul pe ansamblu al exportului de produse agroalimentare.

La importuri, cele mai puternice creşteri faţă de aceeaşi perioadă din 2015 au fost la produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, alte tutunuri, brânzeturi, ciocolată, ţigarete, banane, preparate alimentare, tomate, citrice şi cafea.

Potrivit datelor MADR, în perioada menţionată au scăzut importurile de porumb, turte din extragerea grăsimilor vegetale, tutun brut, zahăr şi seminţe de floarea-soarelui.

Pe primele locuri în structura importurilor s-au situat produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi, carnea de porc şi ciocolata, iar la export ţigaretele, grâul şi porumbul.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în schimburile de produse agroalimentare.

Livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 59,9% din total exporturi, iar achiziţiile intracomunitare au reprezentat 82,7% din total importuri.

 

Citeşte mai multe despre:   economie,   agricultura,   Ministerul Agriculturii,   export