Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Discrepanțe foarte mari între salariile de la stat și cele de la privat: Un paznic de primărie câștigă chiar și 3.000 lei, iar unul de la privat primește puţin peste minimul pe economie

Discrepanțe foarte mari între salariile de la stat și cele de la privat: Un paznic de primărie câștigă chiar și 3.000 lei, iar unul de la privat primește puţin peste minimul pe economie

Un articol de: - 08 Feb 2018, 23:43
Discrepanțe foarte mari între salariile de la stat și cele de la privat: Un paznic de primărie câștigă chiar și 3.000 lei, iar unul de la privat primește puţin peste minimul pe economie Economic

Discrepanțele foarte mari dintre salariile de la stat și cele din mediul privat îi fac pe tot mai mulți români să-și dorească să devină bugetari. Deși la privat se muncește mai mult, există nenumărate cazuri în care, pentru aceeași calificare, salariul de la stat este mult mai mare, informează Știrile Pro TV. Iar salariul nu este singurul avantaj, bugetarii beneficiind și de un program mai scurt și de mai multe zile libere. 

După aplicarea legii salarizării, uneii dintre bugetari vor avea veniturile mărite din nou, în condițiile în care angajații din mediul privat se bucură doar de creșteri salariale doar în funcție de performață. Cu toate acestea, cei din privat produc în majoritate covârşitoare banii României.

Dacă la privat salariile sunt stabilite în funcție de cererea și oferta de pe piață, la stat, salariile sunt majorate de politicieni, dar sunt plătite tot de mediul privat, susțin patronii. Asta pentru că mediul privat produce 80 % din produsul intern brut al României, arată sursa citată. 

„Oamenii din sectorul privat pleacă în sistemul de stat. Un inginer constructor de birou în privat era plătit cu 6.000 de ron, iar în public i-au oferit 9 mii de lei şi s-a mutat, e foarte interesant cât vor costa construcţiile în domeniul public cu astfel de salarii şi cât vor costa în raport cu cele făcute în sectorul privat care încearcă să lupte cu astfel de salarii″, a declarat Florin Pogonaru, Președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. 

Iar exemple ale discrepanțelor dintre salariile bugetarilor și cele ale angajaților din mediul privat pot fi găsite oriunde. 

Astfel, un contabil din Târgu Jiu angajat într-o instituţie de stat are un salariu de bază de 5.339 de lei net, iar unul din privat între 3 mii şi cel mult 5 mii de lei net. Arhitectul şef din Focşani câştiga peste 12 mii de lei brut la stat, iar unii de la privat primesc chiar și 3.000 de lei brut. 

La Cluj Napoca, un paznic primeşte un salariu de bază cuprins între 2400 şi 3000 de lei în funcţie de vechime, sumă la care se adaugă şi alte sporuri şi alte indemnizaţii. Pe de altă parte, la privat, pentru un astfel de post se oferă puţin peste salariul minim pe economie.

„Anul trecut, în momentul în care au fost deciziile şi s-au vehiculat informaţii că vor creşte salariile la stat, am întâlnit pe piaţă situaţii ..deşi persoanele pe care le am recrutat au ajuns până în faza de ofertare şi s-au răzgândit în ultimul moment pentru că au găsit o variantă la stat. Sunt cei care caută siguranţă pe termen lung, job-ul e sigur pe termen lung şi în primul rând e timpul liber şi presiunea la muncă. e ştiut că în mediul privat se pune accent pe performanta: se dau bonuri de performanţă dar pentru asta trebuie să dai ca să primesti″, a explicat Sorina Donisa, CEO firma HR. 

În România sunt, în acest moment, aproape 6 milioane de angajaţi, iar dintre aceştia peste 1,2 milioane lucrează la stat, iar peste 3,5 milioane, la privat.Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

 

Citeşte mai multe despre:   stat