Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic DNA, anchetă la două bănci: Curtea de conturi a sesizat procurorii anticorupție cu privire la posibile deturnări de fonduri și obținere ilegală de fonduri (VIDEO)

DNA, anchetă la două bănci: Curtea de conturi a sesizat procurorii anticorupție cu privire la posibile deturnări de fonduri și obținere ilegală de fonduri (VIDEO)

Un articol de: - 01 Noi 2016, 17:14
Foto: rfi.ro Economic

Reprezentanții Curții de Conturi au sesizat DNA, în urma mai multor nereguli descoperite la cele două bănci pentru locuințe din România. 

Astfel, în urma unui control al inspectorilor Curții de Conturi la BCR BpL și Raiffeisen BpL, control extins ca urmare a unui audit efectuat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a fost sesizată DNA cu privire la posibile deturnări și obținere ilegală de fonduri, informează HotNews.ro

Potrivit Curții de Conturi, cei doi actori ai pieței au "gestionat un mecanism" prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal și și-ar fi vândut produsele către minori și vârstnici, lucru interzis de lege. 

Modelul de afaceri al băncilor pentru locuințe presupune că cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat  250 de euro, sumă la care se adaugă bonificația primită de la bancă. 

Este pentru prima oară când în România sunt reclamate la DNA instituții bancare de către o autoritate a statului. 

Într-o interveniție telefonică pentru B1 TV, Ionuț Stanimir, director de comunicare al BCR, a declarat că banca pe care o reprezintă a acționat în judecată Curtea de conturi pentru ”interpretare nefondată a legii”. 

DNA, anchetă la două bănci: Curtea de conturi a sesizat procurorii aticorupție cu privire la posibile deturnări de fonduri și obținere ilegală de fonduri

”Am dat în judecată Curtea de conturi pentru interpretare nefondată a legii. Acest sistem funcționează în Europa de mai mult de 100 de ani. Clienții sistemului, în Europa, sunt atât minori, nici acolo nu iau credite, și nici în România, cât și pensionari, pentru că nevoile de locuire transcend generațiile. Ceea ce face Curtea de conturi în acest moment este o interpretare exagerată, nefondată și unică în Europa. Am acționat Curtea de conturi în instanță la începutul anului 2016 pentru că pe parcursul anului 2015, încercând să explicăm cum funcționează acest sistem, ne-am lovit de o lipsă de înțelegere și de deschidere.

Nu negăm competența generală a Curții de conturi, dar în acest caz specific, Curtea și-a depășit atribuțiile și nu a reușit să înțeleagă acest sistem simplu pe baza căruia s-a reconstruit Austria, s-a reconstruit Germania după cel de-al doilea Război Mondial”, a declarat Ionuț Stanimir. 
 

Citeşte mai multe despre:   Curtea de Conturi,   DNA,   ancheta,   BCR
 
 
 
Loading...