Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic "După o interpretare exhaustivă, produsul proaspăt trebuia să fie și Coca-Cola": Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, schimbă legea privind produsele proaspete

"După o interpretare exhaustivă, produsul proaspăt trebuia să fie și Coca-Cola": Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, schimbă legea privind produsele proaspete

Un articol de: - 17 Oct 2016, 17:04
"După o interpretare exhaustivă, produsul proaspăt trebuia să fie și Coca-Cola": Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, schimbă legea privind produsele proaspete Foto: Central Plaza Bacau Economic

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dorește ca până la finalul anului împreună cu producătorii să finalizeze o lista și condițiile privind produsele proaspete care să completeze modificările aduse Legii 321/2009 care reglementează comercializarea produselor alimentare.

Motivul demersul este faptul că în acest moment legislația este confuză și se poate ajunge în situații în care băuturi precum Coca-Cola să fie trecută în categoria de "produs proaspăt" ceea ce nu este în acord cu situația practică.

"Legislația europeană prevede foarte clar definiția și condițiile pentru un produs proaspăt. Statul membru poate să aibă o abordare care să nu difere foarte mult de definiția europeană și există posibilități de adaptare la nivel intern. Pentru România este extrem de important să nu punem într-o poziție incomodă nici producătorul și nici consumatorul. Spun că este foarte important pentru că după o interpretare exhaustivă, produsul proaspăt trebuia să fie și Coca-Cola. Este o glumă, pentru că este un produs care se conservă mult timp. În acest sens, noi intenționăm să discutăm cu producătorii și să stabilim foarte clar care sunt condițiile pentru produsele proaspete. Acestea vor fi incluse în Hotărârea de Guvern pe care trebuie să o adoptăm în șase luni de la aprobarea legii care modifică Legea 321/2009 și care prevede două lucruri importante: partea și condițiile ca 51% din produsele expuse la raft în supermarketuri să fie românești", a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit digi24.ro.

Ministrul Agriculturii a atras atenția asupra faptului că sunt magazine în care prezența produselor din România este în cantitate foarte scăzută, iar în schimb predomină cele din import din țări precum Polonia.

"Întâmplător am ajuns într-un magazin și am constatat cu suprindere că sunt foarte multe produse poloneze și din alte țări, dar aproape nimic din România ceea ce nu este normal. Îmi propun să discutăm cu rețeaua respectivă. Eu pot să înțeleg că vin anumite produse mai ieftin de alte state, dar știu că sunt și rețele care își propun cu prioritate să folosească produsele din țara unde câștigă multe milioane din comerț și ar fi normal să se îndrepte către acestea. Pe de altă parte, sunt rețele care s-au îndreptat, chiar înainte de adoptarea legii respective, pentru că au înțeles că românii preferă produse românești și atunci este important și pentru producătorii noștri să înțeleagă că trebuie să ofere produse de calitate și la prețuri competitive. Să nu uităm că o mare parte din consumatorii români au o putere redusă de cumpărare. Piața românească este una atipică pentru că nu mulți consumatori își permit să plătească sume mari pe alimente și, totuși, România are produse de calitate. Consider că trebuie să existe această balanță între preț, calitatea produsului și puterea de cumpărare a consumatorului", a adăugat Achim Irimescu.

Prin modificarea legislativă se va defini produsul alimentar proaspăt drept unul care "nu este conservat prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării". În urma modificării, produse precum berea, zacusca sau sucurile nu vor mai putea intra în această categorie.

"Un produs proaspăt este unul care are un termen de valabilitate restrâns și condiții de temperatură pentru păstrare, iar în acest context cred că e greu să ne imaginăm că berea sau zacusca ar putea fi trecute la produse proaspete. Trebuie să reglementăm lucrurile în așa fel încât să nu facem un deserviciu producătorilor" a afirmat ministrul.

 

A venit acasă și și-a găsit soţul în pat. Când a dat aşternutul la o parte, a împietrit! A plâns ...

Citeşte mai multe despre:   Achim Irimescu,   Ministerul Agriculturii,   lege