E singura FABRICĂ DIN EUROPA de acest gen şi se deschide în România! Ce oportunităţi aduce românilor investiţia de 200 milioane euro

E singura FABRICĂ DIN EUROPA de acest gen şi se deschide în România! Ce oportunităţi aduce românilor investiţia de 200 milioane euro

Veste bună pentru economia românească. Din 2019 începe construirea singurei fabrici din Europa care va produce fructoză lichidă, baza pentru toate produsele care conţin 0% zahăr, scrie Adevărul.

Investiţia de peste 200 de milioane de euro aparţine grupului turcesc Tosmur Group, unul dintre primele patru companii mondiale de profil. Fabrica se va construi în oraşul Medgidia, chiar pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare e teren pe care investitorul le-a cumpărat.

Nu doar fructoză se va produce la Medgidia, judeţul Constanţa, ci şi amidon, maltodextrină (aditiv alimentar), fructoză cristalină, glucoză şi siropuri de fructoză.

Situarea oraşului pe malul canalului este principalul motiv pentru care compania turcească a ales acest loc.

Un alt motiv care i-au determinat pe turci să investească la Medgidia a fost materia primă principală – porumbul.

Nu există o asemenea fabrică de fructoză lichidă în Europa. Fructoza lichidă este baza produselor cu zero zahăr. Clienţii sunt deja în aşteptare. Dacă am începe producţia astăzi avem casă închisă pe producţie pentru aproape doi ani de zile”, a declarat Narcisa Uysal, CEO Omnia Europe, compania care investeşte la Medgidia, membră a grupului Tomsur.

Omnia Europe a primit din partea Guvernului României, în urmă cu câteva zile, 80,5 milioane de lei ca ajutor de tip greenfield, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor majore. „Banii care au venit de la stat sub formă de ajutor trebuie să-i întorci înapoi în economie sub formă de taxe şi impozite. Vor fi create peste 240 de locuri de muncă, în conformitate cu planul de afaceri. Investiţia se va face etapizat şi va depăşi 200 de milioane de euro”, a mai declarat Narcisa Uysal.

Directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie şi Navigaţie Constanţa, Dănuţ Jugănaru, s-a declarat şi el entuziast de fabrica preconiozată la Medgidia. „Cred că investiţia de la Medgidia este cea mai mare din Dobrogea din ultimii ani. Este foarte bine că se va realiza, în loc să exportăm cereale, vor fi exportate produse prelucrate, cu valoare adăugată! Şi, foarte important, se vor crea noi locuri de muncă”, a spus directorul CCINA.

Urmăriți B1TV.ro și pe