Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Economia mondială, prinsă într-un cerc vicios în care salvarea unuia afectează situația celuilalt

Economia mondială, prinsă într-un cerc vicios în care salvarea unuia afectează situația celuilalt

Un articol de: - 26 Iun 2012, 11:05
Economia mondială, prinsă într-un cerc vicios în care salvarea unuia afectează situația celuilalt Foto: Marketoracle.co.uk Economic
Economia mondială se află într-un ”cerc vicios” în care eforturile guvernelor, ale sectorului financiar și ale afacerilor de a-și reduce datoriile înrăutățesc perspectivele celuilalt, a avertizat Banca Reglementelor Internaţionale (BRI). Despre BRI se spune adesea că este banca pentru băncile centrale, scrie Financial Times.

Stephen Cecchetti, economistul șef al BIR, a declarat că, la cinci ani după ce criza financiară a ajuns să afecteze economia globală, lumea nu pare să fie aproape de găsirea unui model economic sustenabil.

”Revitalizarea băncilor și moderarea industriei financiare va pune capăt interacțiunii distructive cu celelalte sectoare și va elibera calea către următorii pași – consolidarea fiscală și re­du­cerea gradului de înda­to­ra­re al sectorului privat, non-financiar. Doar atunci vom putea să ne întoarcem pe un drum de creștere echilibrată”, a spus Cecchetti, în cadrul raportului BIR pentru anul 2012.

Raportul anual subliniază provocările cu care se confruntă guvernele, în special în cazul economiilor avansate, pe măsură ce se zbat pentru a reduce cheltuielile și recupera veniturile pierdute.

Studiul susține că bugetele celor mai avansate economii, excluzând aici plata dobânzilor, ”ar avea nevoie de 20 de ani consecutivi de creștere economică de peste 2% a PIB-ului, începând de acum, doar pentru a aduce raportul datorie/PIB la nivelul de dinainte de criză”.

În plus, politica monetară a fost până acum principalul instrument de luptă împotriva crizei, dar aceste măsuri nu pot continua la nesfârșit, iar prin ele apare riscul ca economiile să devină de dobânzi foarte scăzute, se mai arată în raportul BIR.