Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Economist șef al FMI: În a doua jumătate a lui 2021, majoritatea țărilor dezvoltate ar trebui să revină la normal. Este o iarnă dificilă, dar există lumină la capătul tunelului

Economist șef al FMI: În a doua jumătate a lui 2021, majoritatea țărilor dezvoltate ar trebui să revină la normal. Este o iarnă dificilă, dar există lumină la capătul tunelului

Un articol de: Elena Stanciu - 06 Ian 2021, 09:12
Economist șef al FMI: În a doua jumătate a lui 2021, majoritatea țărilor dezvoltate ar trebui să revină la normal. Este o iarnă dificilă, dar există lumină la capătul tunelului Economic

Economistul șef al Fondului Monetar Internațional (FMI), Gita Gopinath, estimează că, de la jumătatea acestui an, cele mai multe dintre statele dezvoltate ar trebui să înceapă să revină la normal, pe măsură de vaccinarea anti-COVID-19 de extinde. Într-o declarație pentru CNBC, aceasta a precizat că deși omenirea se confruntă acum cu o iarnă grea în contextul pandemiei de coronavirus, totuși se întrevede speranța.

 

Reprezentantă FMI: Este o iarnă foarte întunecată şi dificilă, dar există lumină la capătul tunelului

 

”Este o iarnă foarte întunecată şi dificilă, dar există lumină la capătul tunelului. În ceea ce privește perspectivele, ceea ce este adevărat este că începem anul cu un moment mai bun decât ne-am aşteptat în 2020, ceea ce este bine. Acum este o cursă între virus şi vaccin”, a declarat Gita Gopinath.

Economistul mai spune că deși startul vaccinării a fost unul lent, până în vara acestui an ar urma să fie acoperite majoritatea țărilor dezvoltate. Cu toate acestea, revenirea se va produce în ritm diferit, iarr estimările sunt ca, la nivel global, să existe o recuperare totală până la finalul lui 2022.

Gita Gopinath menționează și că țările care au gestionat mai bine pandemia încă de la început au înregistrat deja recuperări mai puternice și a dat, în acest sens, exemplul Chinei. Pe de altă parte, unele state din America Latină au rămas în urmă.

”Ceea ce observăm este că un lockdown impus suficient de devreme ajută la recuperarea ceva mai rapidă. Nu există o soluție simplă cu privire la modul în care se poate gestiona aceatsă pandemie”, a spus Gopinath.

Potrivit celei mai recente previziuni, publicată de Fondul Monetar Internațional în luna octombrie, după o contracție de 4,4% în 2020, în acest an, economia mondială ar urma să crească cu 5,2%.

În ceea ce privește economia Statelor Unite ale Americii, este prognozată o creștere de 3,1% în 2021. Asta după ce în 2020 a înregistrat o scădere de 4,3%.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

În curând FMI își va actualiza prognozele.

 

Șefa FMI: Nu a fost depăşită perioada critică în actuala criză

 

În luna noiembrie, șefa FMI, Kristalina Georgieva, spunea că economia mondială se recuperează într-o formă mult mai bună decât ceea ce s-a prezis inițial, însă perioada critică nu a fost depășită.

„Apreciez eforturile tuturor ţărilor G20 de a adopta decizii fără precedent pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus inclusiv măsuri de sprijin monetare şi fiscale – care au ajutat la prevenirea unor falimente masive şi chiar la adâncirea crizei. (...) De asemenea, subliniez că nu a fost depăşită perioada critică în actuala criză. De acum înainte, cooperarea va fi şi mai importantă”, a spus Georgieva.

Citeşte mai multe despre:   FMI,   coronavirus