Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Efectele programului Noua Casă asupra pieței imobiliare. Temerile economiștilor: crește prețul apartamentelor noi?

Efectele programului Noua Casă asupra pieței imobiliare. Temerile economiștilor: crește prețul apartamentelor noi?

Un articol de: George Lupu - 07 Sep 2020, 10:22
Efectele programului Noua Casă asupra pieței imobiliare. Temerile economiștilor: crește prețul apartamentelor noi? Economic

Programul “Prima casă” a fost modificat radical, devenind acum “Noua casă”, printre principalele schimbări aduse figurând  majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 euro la cel puţin 140.000 euro, cu o valoare a ga­ranţiei de 80% din valoarea creditului. Acest lucru ar permite celor care doresc să cumpere o locuință să achiziționeze apartamente cu trei sau chiar patru camere.  Prin urmare una dintre principalele odificări care ar putea schimba radical piața imobiliară din România este că prin această măsură, cu 140.000 de euro se poate intra în zona de achiziţii şi apartamente mai mari.

 

Ce spun economiștii despre creșterea prețului locuințelor noi

 

Cu această opinie este de acord și Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu: „Având plafonul la 150.000 de euro, pot in­tra în zona de achiziţii şi apartamente mai mari, de 3-4 camere, chiar şi case în zone de la mar­gi­nea oraşelor“, a spus acesta într-o intervenție pentru ZF.

Alți analiști atrag atenția că noile condiții pentru obținerea unei locuințe, dublarea creditului maxim și creșterea garanției statului, vor duce  la creșterea artificială a prețului locuințelor noi.O altă schimbare care ar putea avea un efec major asupra pieței este cea potrivit căreia prin programul “Noua casă” nu se mai pot construi case, cum era în programul anterior, pot doar fi cumpărate locuințe finalizate și recepționate, cu interdicția ca acestea să fie vândute în primii cinci ani.

În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1500 de lei și ajunge la peste 1800 de lei, iar salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. Dacă vrem să cumpărăm un apartament de 80.000 de euro, trebuie să avem un salariu minim de 3800 de lei la un credit luat pe o perioadă de 30 de ani.

În cazul unei locuințe în valoare de 140.000 de euro, câștigul minim trebuie să fie de 6.600 de lei. Alți experți subliniază faptul că schimbarea programului a avut ca principal obiectiv sprijinirea pieței imobiliare într-un context dificil cauzat de perioada pandemiei. Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE este însă sceptic că acest sector poate să își revină prea curând:

 “Scopul principal fiind de a ajuta sectorul imobiliar, chiar în scopul declarat de autorităţi, aceasta a fost prima prioritate. După cum s-a observat în perioada pandemiei, sectorul imobiliar a avut o cădere drastică, lumea nu a mai vizionat, nu a mai incercat sa cumpere, şi atunci speranţa este că odată cu acest program să crească volumul de activitate în acest sector. Eu sunt sceptic că se întâmplă pe termen scurt o asemenea relansare imediată, băncile acordă credite destul de dificil mai ales în aceste condiţii”, a precizat Mihai Roman pentru stirileprotv.ro.

 Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Care sunt locuințele care pot fi cumpărate prin programul "Noua casă"

 

Persoanele care apelează la programul Noua casă pot achiziţiona locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, precum şi locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL.

Totodată, pot fi cumpărate prin programul Noua casă alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile anterioare.

Citeşte mai multe despre:   Noua Casa,   Prima Casa,   imobiliare