Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Emil Boc: Fostul guvern a adus ţara în şanţ, a privatizat BCR şi apoi a cheltuit banii

Emil Boc: Fostul guvern a adus ţara în şanţ, a privatizat BCR şi apoi a cheltuit banii

Un articol de: - 28 Mai 2011, 13:53
Emil Boc: Fostul guvern a adus ţara în şanţ, a privatizat BCR şi apoi a cheltuit banii Foto: gov.ro Economic

Prezent sâmbătă la întâlnirea prefecţilor reuniţi în staţiunea Băile Felix, premierul Emil Boc a criticat guvernarea Tăriceanu, despre care a spus că "a dus ţara în şanţ", lăsând un deficit bugetar foarte mare, privatizând Banca Comercială Română (BCR) şi cheltuind banii.

Potrivit premierului, fostul Guvern condus de Călin Popescu-Tariceanu "a umflat aparatul bugetar, fără susţinere financiară, dincolo de limita suportabilităţii, cu efect asupra deficitului bugetar. România ajungea în colaps economic cu politicile guvernului Tariceanu.

Boc le-a spus prefecţilor că trebuie să popularizeze priorităţile Guvernului pentru a bloca ascensiunea urmaşilor acestei guvernări.

"Dacă îi lăsăm să facă ceea ce ştiu să facă, vor aduce România din nou în criză şi în recesiune, pentru că ei nu ştiu decât să facă promisiuni populiste, chiar super populiste", a spus Boc.

Boc a mai spus că dacă Guvernul său ar fi continuat politica începută de Guvernul Tăriceanu România ar fi ajuns la un deficit de -14 la sută, ceea ce ar fi însemnat "faliment şi colaps economic". Boc a spus că şi-a început guvernarea în 2008 având trei adversari majori, şi anume criza economică cea mai severă din ultimii 60 de ani, un deficit bugetar de 4,8 la sută şi un stat nereformat din cauza deciziilor iresponsabile ale Guvernului Tăriceanu, care "a angajat chelutieli sociale pe datorie fără nicio acoperire".

Premierul a prezentat prefecţilor reuniți sâmbătă în stațiunea Băile Felix cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen, scurt, mediu şi lung, între care absorbţia fondurilor europene, cerându-le prefecţilor "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor. Prima prioritate a Guvernului este "prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului" în condiţiile în care Guvernul Tăriceanu " a lăsat nefinalizate peste 40.000 de obiective de investiţii".

"Nu pot fi toate finalizate dintr-o dată. Fiecare a început investiţii fără să le finalizeze, dar această politică este păguboasă. În primul rând, trebuie să le finalizăm pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decât în parteneriat cu administraţiile locale", a spus Boc, susţinând că 90 la sută dintre aceste obiective de investiţii sunt de importanţă locală, iar acest aspect trebuie avut în vedere atunci când se vor decide sumele alocate de la Guvern pentru bugetele locale.

Premierul a spus că a doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmând că este vorba despre "abecedarul" dezvoltării comunităţilor din mediul rural.

El a amintit că este vorba despre programul în baza căruia se reabilitează 10.000 kilometri de drumuri din toate judeţele ţării şi se stimulează realizarea alimentărilor cu apă, obiectiv pentru care Guvernul a alocat peste 700 de milioane de euro pentru 600 de localităţi.

În ceea ce priveşte a treia prioritate a Guvernului , Boc a spus că aceasta este absorbţia de fonduri europene, obiectiv pentru care a cerut prefecţilor să dea dovadă de "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor pentru lucrările cu finanţare europeană, mai ales la nivel local, pentru că orice neregulă ar putea pericilita absorbţia de fonduri europene la nivelul întregii ţări.

"V-aş ruga să vegheaţi, oameni buni, asupra acestui aspect. Banii europeni sunt bani publici şi orice licitaţie trucată la nivel local pune în pericol absorbţia la nivelul întregii ţări, pentru că suntem monitorizaţi aici de Curtea de Conturi şi de Uniunea Europeană. Vigilenţă maximă deci pe ceea ce înseamnă licitaţii pe bani europeni", a spus Boc, cerându-le prefecţilor să colaboreze cu alte instituţii ale statului, precum Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

Alte priorități ale Guvernului sunt rezolvarea problemei arieratelor, restructurarea companiilor de stat "care timp de 20 de ani au fost raiul pe pământ", relansarea programelor Rabla şi Prima casă, implementarea unor proiecte privind parteneriatale publice private şi Programul tinerilor debutanţi în afaceri şi continuarea reformei sistemului de sănătate.

La şedinţa Asociaţiilor Prefecţilor şi Subprefecţilor din România participă prefecţii şi subprefecţii din întreaga ţară.

Emil Boc la reuniunea prefecților
Embed: