Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Teodorovici, schimbat din funcţia de guvernator al Băncii lui Putin. Cine îi va lua locul

Teodorovici, schimbat din funcţia de guvernator al Băncii lui Putin. Cine îi va lua locul

Un articol de: Redacția B1.ro - 19 Noi 2019, 10:49
Teodorovici, schimbat din funcţia de guvernator al Băncii lui Putin. Cine îi va lua locul Foto: Facebook / Eugen Teodorovici Economic

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a emis un proiect de hotărâre prin care propune schimbarea lui Eugen Teodorovici din funcţia de guvernator din partea României la Banca Internaţională de Investiţii. BII este banca fostului CAR, creată la iniţiativa URSS.

„Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice ( Attila Gyorgy  - n. red.), responsabil cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, iar supleantul său este o persoană responsabilă cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, desemnată de ministrul finanţelor publice.   Director pentru România în Consiliul Directorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este directorul general din Ministerul Finanţelor Publice responsabil cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, iar supleantul său este şeful de serviciu responsabil cu gestionarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale sau o persoană responsabilă cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, desemnată de ministrul finanţelor publice”, se arată în proiectul de act normativ, citat de Adevărul. 

Florin Cîţu susţinea că numirea lui Teodorovici în funcţia de guvernator al BII este în incompatibilitate cu funcţia de deputat.

La finele anului trecut, Guvernul României şi-a majorat cota parte a capitalului social al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), astfel încât aceasta a crescut la 22,45 milioane euro. România a ajuns astfel pe locul cinci printre statele participante la BII.     

Președintele consiliului de administrare al BII, Nikolay Kosov, are legături strânse cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost înfiinţată ca bancă a CAER (fostul spaţiu economic comunist), printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 între Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România şi Slovacia (acum membre UE şi NATO), pe lângă Rusia, Mongolia, Vietnam şi Cuba.
 

Citeşte mai multe despre:   Eugen Teodorovici,   Banca Internationala de Investitii,   Florin Citu