Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Euro a atins un nou nivel record. Specialist: „Pe termen mediu și lung, deprecierea cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari” (VIDEO)

Euro a atins un nou nivel record. Specialist: „Pe termen mediu și lung, deprecierea cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari” (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 04 Sep 2020, 15:45
Euro a atins un nou nivel record. Specialist: „Pe termen mediu și lung, deprecierea cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari” (VIDEO) Economic

Euro a atins, vineri, un nou nivel record, informează B1 TV. Moneda europeană a ajuns azi la 4,8492 lei. Precedentul record a fost atins pe 17 martie, când a fost 4,8448 lei. Dolarul a scăzut cu 0,06%, la 4,0915 lei pe unitate. Iar francul elveţian a coborât cu 0,03%, la 4,4940 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins joi, de 4,495 lei.

Consultantul financiar Adrian Bența se așteaptă ca acest trend să continue, în contextul în care cererea de produse din import este mare. Acesta a mai precizat că deprecierea cursului se va vedea și în prețuri, care vor fi mai mari.

„Trebuie să fim foarte atenți la finanțele personale, pentru că cei care au rate la bănci exprimate în euro, vor plăti mai mult. La fel cei care au contractat servicii de utilități exprimate în euro, cum ar fi abonamentele la telefon. Pe termen mediu și lung, cu siguranță această depreciere a cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari”, a declarat Adrian Bența, pentru B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Întrebat dacă se așteaptă ca deprecierea leului să continue, consultantul financiar a explicat: „Probabil da, într-adevăr, e posibilă o depreciere a leului. Depinde de intervenția Băncii Naționale. Să nu uităm că încă de la începutul anului se estima că leul va atinge un 4,90. Unii economiști spuneau chiar 5 lei. Deci tendința este normală datorită consumului unor bunuri provenite în mare parte din import. Atunci când ai o cerere mare de bunuri de import ai și cerere de valută, ca să plătești acele bunuri. Cu alte cuvinte, valuta este o marfă și cu cât cererea e mai mare și deprecierea este mai mare”.

Întrebat despre cauzele acestei evoluții a cursului, Bența a răspuns: „Balanța de plăți este una deficitară. Avem un dezechilibru al macrobalanței comerciale și cred că principala cauză e această cerere de consumare a unor bunuri din import în această perioadă”.
 

Citeşte mai multe despre:   curs valutar,   euro,   moneda leu,   Adrian Benta