Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Eurostat: Peste jumătate dintre români nu și-au permis o vacanță în 2019. Este cel mai mare procent din UE

Eurostat: Peste jumătate dintre români nu și-au permis o vacanță în 2019. Este cel mai mare procent din UE

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 20 Iul 2020, 13:45
Eurostat: Peste jumătate dintre români nu și-au permis o vacanță în 2019. Este cel mai mare procent din UE Captură ec.europa.eu Economic

Aproape o treime (29%) dintre cetățenii Uniunii Europene cu vârste de peste 16 ani nu și-au putut permite, anul trecut, o vacanță de o săptămână, arată datele Eurostat. Cel mai mare procent se înregistrează chiar în România. 54% dintre cetățenii români nu au avut, în 2019, bani să meargă în concediu măcar șapte zile. La polul opus, doar 10% dintre suedezi nu și-au permis o vacanță.

 

România, statul european cu cel mai mare procent al celor care nu își permit o vacanță 

 

O statistică publicată luni de Eurostat arată că 54% dintre românii cu vârste peste 16 ani nu au avut bani, anul trecut, să meargă într-o vacanță de o săptămână. Este cel mai mare procent înregistrat în Uniunea Europeană. 

Românii sunt urmați de greci (49%), croați (48%), ciprioți (45%) și italieni (44%).

La polul opus, 10% dintre suedezi nu și-au putut cumpăra o vacanță de o săptămână. Ei sunt urmați de danezi și luxemburghezi (11%), finlandezi (12%), germani și austrieci (13%).

Media la nivel blocului comunitar este de 29%. Procentul este în scădere față de 2010, când 39% dintre europeni nu își puteau lua un concediu.

De altfel, comparativ cu 2010, procentul a scăzut în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Italiei și Greciei, unde s-a înregistrat o creștere de 4%, respectiv 3%. Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (-35%), Malta (-30%).

În Bulgaria, 35% dintre cetățenii peste 16 ani nu și-au putut cumpăra în 2019 o vacanță. Este o scădere de 27 de puncte procentuale față de anul 2010.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

 

Economia României ocupă locul 13 în UE, potrivit Eurostat

 

Date Eurostat pentru anul 2019, referitoare la PIB-ul exprimat în euro (valori nominale), mai arată că economia țării noastre este a 13-a în Uniunea Europeană.

Economia României reprezintă, precum cea a Cehiei, 1,6% din economia blocului comunitar.

Cea mai puternică economie rămâne Germania, al cărui PIB reprezintă 24,7% din economia blocului comunitar. Ea este urmată de Franța (17,4%) și de Italia (12,8%).

Anul trecut, economia UE s-a situat la aproximativ 13. 900 miliarde euro, la prețurile actuale. În termeni reali, PIB-ul UE în 2019 a fost cu 17% mai mare decât nivelul său cu un deceniu în urmă.

Aproape un sfert din PIB-ul UE (24,7%) a fost generat de Germania, urmată de Franța (17,4%) și Italia (12,8%), în fața Spaniei (8,9%) și Olanda (5,8%).

Epidemia de coronavirus și restricțiile de circulație impuse pentru a preveni răspândirea bolii sunt așteptate să se vadă în cifrele pe anul acesta.

De alfel, liderii statelor membre UE s-au reunit zilele acestea pentru a discuta despre planul de relansare. Comisia Europeană a propus un program de 750 de miliarde de euro: 375 de miliarde fonduri nerambursabile și 375 de miliarde pentru împrumuturi. Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor ”frugale”, plus Finlanda au venit cu o contrapropunere: 700 de miliarde de euro, jumătate granturi, jumătate împrumuturi.

Summitul a început vineri și trebuia să se termine sâmbătă, dar nu s-a ajuns la niciun acord. O nouă ședință va începe luni după-amiază. Charles Michel, președintele Consiliului European, le-a cerut insistent liderilor UE  să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe” şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus.

Citeşte mai multe despre:   Eurostat,   vacante,   concedii,   statistica,   Uniunea Europeana