Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Eurostat: Rata anuală a inflaţiei în zona euro este pentru a patra lună consecutiv în teritoriul negativ

Eurostat: Rata anuală a inflaţiei în zona euro este pentru a patra lună consecutiv în teritoriul negativ

Un articol de: George Lupu - 01 Dec 2020, 18:05
Eurostat: Rata anuală a inflaţiei în zona euro este pentru a patra lună consecutiv în teritoriul negativ Foto: pixabay.com Economic

Efectele negative ale pandemiei de coronavirus asupra economiilor din zona euro a continuat să se manifeste și în luna noiembrie. În acest sens rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la minus 0,3% în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, arată datele Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro este pentru a patra lună consecutiv în teritoriul negativ, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază analiştii.

Preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,9% (faţă de 2% în octombrie), iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,6% (comparativ cu o creştere de 0,4% în octombrie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere de 8,4% (faţă de un declin de 8,2% în octombrie).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,4% în noiembrie.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 decembrie. În octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia şi România.

Citeşte mai multe despre:   Zona Euro,   inflatie