Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Evoluţia economică a României în prima jumătate a anului 2020. Cu cât a crescut datoria externă

Evoluţia economică a României în prima jumătate a anului 2020. Cu cât a crescut datoria externă

Un articol de: Andrei Ștefan - 14 Aug 2020, 09:03
Evoluţia economică a României în prima jumătate a anului 2020. Cu cât a crescut datoria externă Economic

BNR a prezentat, joi, mai multe date despre evoluţia economică a României în prima jumătate a anului 2020.

Potrivit documentului, nivelul investiţiilor străine s-a micşorat de aproape opt ori, iar deficitul balanţei de plăţi s-a îmbunătăţit.

De asemenea, în perioada ianuarie – iunie datoria externă totală a crescut cu peste 5,5 miliarde de euro, mai ales cea pe termen lung, care a urcat cu 7% faţă de finalul anului trecut.

BNR mai arată că deficitul contului curent al balanţei comericale (diferenţa dintre valuta care a ieşit din ţară şi cea care a intrat), era, la jumătatea anului, de aproape 3,5 miliarde de euro, în scădere semnificativă faţă de cele peste 4,3 miliarde înregistrate în perioada similară a anului trecut.

 

BNR, decizie istorică: a redus dobânda cheie la 1,5%

 

Românii cu credite în lei, calculate în funcţie de indicele ROBOR, vor avea mai puţin de plătit, după decizia istorică a BNR.

În încercarea de a contracara şocurile epidemiei de coronavirus, Banca Naţională a României a redus dobânda cheie, pentru a treia oară în acest an, la 1,5%.

În consecință, indicele ROBOR la trei luni a scăzut joi la 2,05 %, cel mai mic nivel din martie 2018.Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

În istoria Băncii Naționale n-am avut dobândă de 1,5%. Am făcut o reducere de dobândă în mai mulţi paşi, tocmai pentru a nu crea disfuncţionalităţi şi salturi în piaţă”, a precizat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Decizia vine ca o gură de aer pentru românii care au credite în lei, deoarece vor avea rate mai mici.

 

Noi măsuri pentru sprijinirea economiei României

 

La începutul lunii august, Executivul a adoptat mai multe acte normative care prevăd acordarea de granturi în valoare de 1 miliard de euro IMM-urilor, dar și implementarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție în valoare tot de 1 miliard de euro.

Și elevii din medii defavorizate vor beneficia de sprijin educațional pe bază de tichete sociale în valoare nominală de 500 de lei pe an.

Un alt proiect de act normativ privește programul național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, cu o alocare de 150 milioane de euro.

Cele trei tipuri de granturi acordate IMM-urilor:

100 de milioane euro pentru microgranturi: IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitate în domeniiile cultural-artistice și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților COVID. 

Granturi pentru capital de lucru în cuantum de 350 milioane euro acordate IMM-urilor din HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile și bibliotecile. 

550 milioane de euro pentru granturi de investiții: IMM din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții etc.

Citeşte mai multe despre:   BNR