Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Cum a ajuns statul să plătească despăgubiri de peste 74 milioane euro pentru compania OMV Petrom

EXCLUSIV // Cum a ajuns statul să plătească despăgubiri de peste 74 milioane euro pentru compania OMV Petrom

Un articol de: George Forcoș - 13 Aug 2020, 10:48
EXCLUSIV // Cum a ajuns statul să plătească despăgubiri de peste 74 milioane euro pentru compania OMV Petrom sursa foto: Hepta/MMA / F.F. Economic

EXCLUSIV // Ministerul Mediului a oferit noi detalii despre suma pe care statul trebuie să o plătească, în urma procesului pierdut la Tribunalul Arbitral de la Paris, către OMV Petrom.

Instituția precizează într-un răspuns pentru B1.RO că  la data de 09.07.2020 Tribunalul Arbitral din cadrul Curții de Arbitraj Internațional  de la  Paris a decis ca statul român să plătească austriecilor de la OMV suma de 59.390.399 euro cu titlu de despăgubiri de mediu ,pentru care se datorează dobândă, de la data scadenţei până la data plăţii integrale, la nivelul ratei de referinţă publicată de Banca Naţională a României pentru luna în care se împlinește data scadenţei, la care se va adauga o marjă de 2% pe an, suma ce a fost cuantificată de OMV PETROM S.A. la 13.330.246 euro  -2.002.328 euro cu titlu  cheltuieli arbitrale și cu reprezentarea în instanță . Suma  totală se ridică la 74.722.973 euro.

“La data de 09.07.2020 Tribunalul Arbitral din cadrul Curții de Arbitraj Internațional  de la  Paris a pronunţat , în dosarul ICC nr.22651/MHM,  părți : OMV AKTTIENGESELLSCHAFT  Austria - reclamant și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - reprezentant în numele statului român-pârât,  Hotărârea arbitrală  definitivă privind  obligarea pârâtului la plata  despăgubirilor de mediu referitoare la sonde, depozite lacuri si lagune, în conformitate cu prevederile Legii nr.555/2004  și Anexei P la Contractul de privatizare, pentru perioada 2014-2017, astfel:

-59.390.399 euro cu titlu de despăgubiri de mediu ,pentru care se datorează dobândă, de la data scadenţei până la data plăţii integrale, la nivelul ratei de referinţă publicată de Banca Naţională a României pentru luna în care se împlinește data scadenţei, la care se va adauga o marjă de 2% pe an, suma ce a fost cuantificată de OMV PETROM S.A. la 13.330.246 euro   -2.002.328 euro cu titlu  cheltuieli arbitrale și cu reprezentarea în instanță . TOTAL : 74.722.973 euro.

În litigiul de arbitraj internațional, ministerul a reprezentat statul român în ceea ce privește plata despăgubirilor de mediu, suportate de OMV, în  termenii și condițiile prevăzute de  Legea nr.555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti”, se arată în răspunsul Ministerului Mediului.

Având în vedere natura executorie a deciziei Tribunalului Arbitral din cadrul Curții Internaționale de la Paris, ministerul analizează posibilitățile legale pentru punerea în executare a obligației de plată, dar și prevederile legislației franceze privind exercitarea unei cai de atac de contestare a deciziei.

 

Cum a ajuns statul să plătească despăgubiri pentru compania OMV Petrom

 

Ministerul Mediului explică în detaliu cum a ajuns statul să plătească despăgubiri pentru compania OMV Petrom. Este vorba despre obligațiile asumate de statul român prin contractul de privatizare:NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

Astfel, Societatea Naţională a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti a fost supusă privatizării prin Legea nr.555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti și ale Hotărârii Guvernului nr. 1090/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti.

Potrivit prevederilor art.2 lit.s) din Legea nr.555/2004, Ministerul Economiei şi Comerţului din România, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a avut calitatea de vânzător în cadrul Contractului de privatizare a Societăţii Naţionale a Petrolului "Petrom", încheiat cu OMV - Aktiengesellschaft Austria - în calitate de cumpărător. Obiectul contractului l-a constituit vânzarea – cumpărarea unui pachet de acţiuni reprezentând un procent de 33,34% din capitalul social şi majorarea capitalului social prin aport de capital, concomitent cu plata acţiunilor cumpărate, în vederea obţinerii de către investitorul strategic a unui pachet de acţiuni reprezentând un procent de 51% din acţiunile societăţii comerciale.

În contextul prevederilor Contractului de privatizare și ale Legii nr. 555/2004, părțile au agreat asupra unor posibile despăgubiri post-privatizare, Ministerul Economiei și Comerțului fiind autorizat ca, în conformitate cu termenii și condițiile din Anexa P la Contractul de privatizare-Angajament privind  despăgubirile de mediu, să despăgubească în totalitate  Societatea Naţională a Petrolului "Petrom", pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării pentru orice pretenții în legătură  cu contaminarea istorică asupra mediului și pe o perioadă de 30 de ani de la data finalizării privatizării, pentru orice pretenții în legătură cu abandonarea, înlaturarea sau scoaterea din funcțiune a sondelor abandonate, oprite , închise sau care așteaptă sa fie abandonate la data finalizării privatizării.

Îndatoririle Ministerul Economiei și Comerțului privind problemele de mediu prevăzute în contractul de privatizare au fost preluate de Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor – în prezent Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin intermediul organismului special înființat în acest scop - Comitetul Petrom, în conformitate cu prevederile art.20 alin.(6) din Legea nr.555/2004.

Potrivit art. 21 și art.22 din cadrul legal enunțat mai sus, costurile privind răspunderea pentru obligațiile de mediu ale societății, rezultate din contaminarea istorică, precum și costurile de abandonare a sondelor oprite, închise sau care așteaptă să fie abandonate la data finalizării, se achită de către societate și se recuperează, în conformitate cu angajamentul de despăgubire privind mediul. În virtutea prevederilor legale enunțate, Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de gestionar al contului asigură sumele necesare pentru plata de către vânzător a despăgubirilor prevăzute în contract, la solicitarea Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor prin Comitetul Petrom, în baza documentelor justificative.

 

Proces pierdut de statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris

 

OMV a acţionat în judecată statul român la data de 7 martie 2017, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru costurile suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde şi refacere a mediului.

OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bucureşti, precizează că Tribunalul Arbitral a emis decizia finală în arbitrajul iniţiat de OMV la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva Ministerului Mediului din România, cu privire la anumite notificări de pretenţii neplătite de către Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde şi de refacere a mediului.

„Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape întreaga suma solicitată iniţial) şi dobânda aferentă. Impactul deciziei este reflectat în rezultatele pentru T2/20 şi se referă în principal la recunoaşterea unui venit din dobânzi în rezultatul financiar net”, se arată în raportul trimestrial al Petrom publicat la bursă.  

În ceea ce privește statul român, reprezentanții Ministerul Mediului au precizat pentru B1.RO că juriștii analizează posibilitatea contestării deciziei printr-o cale extraordinară de atac.

Citeşte mai multe despre:   OMV Petrom,   Ministerul Mediului