Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Adrian Vasilescu (BNR), după ce euro a ajuns la un nou maxim istoric: “4,8552 este un curs normal în situații anormale”

EXCLUSIV // Adrian Vasilescu (BNR), după ce euro a ajuns la un nou maxim istoric: “4,8552 este un curs normal în situații anormale”

Un articol de: George Forcoș - 07 Sep 2020, 14:21
EXCLUSIV // Adrian Vasilescu (BNR), după ce euro a ajuns la un nou maxim istoric: “4,8552 este un curs normal în situații anormale” Adrian Vasilescu, sursa foto: Wikipedia Economic

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, cea mai mare valoare din istorie atinsă de euro în faţa leului. Astfel, euro creşte până la 4,8552 lei, faţă de 4,8492 lei, nivelul de vineri anunţat de BNR, şi atinge cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale.

Amintim faptul că pe data de 19 martie 2020, moneda europeană a crescut pe piaţa interbancară până la 4,87 lei. Pe 21 februarie 2020, euro a depăşit pentru prima dată pragul de 4,8 lei la cursul de referinţă anunţat de BNR şi a atins, la acel moment, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale.

 

Adrian Vasilescu, despre noul maxim istoric atins de euro

 

Despre această evoluție a cursului, Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a explicat pentru B1.RO că asistăm la o creștere normală a monedei europene în raport cu moneda națională, luând în calcul un context atipic:

“În primul rând este o creștere continuă de la 1 septembrie. Începând de marți, 1 septembrie și până astăzi, 7 septembrie, cursul a crescut de la 4,8393 în fiecare zi câte puțin, vorbim despre o creștere de câțiva bani, chiar dacă apare spectaculoasă, la 4,8552.  Vedeți că aici apar patru zecimale.Se folosesc patru zecimale în executarea cursului ca să fie un rezultat rafinat la maxim. Având în vedere că după lei vine o virgulă și prima zecimală reprezintă zeci de bani 4,8 nu s-a mișcat anul acesta.

Noțiunea de maxim istoric nu stă în picioare pentru că nu rămâne așa istoria, nu se repetă nici măcar în spirală. Evenimentele, situațiile, faptele se schimbă și contextul este mereu și mereu altul. În aceste condiții vom constata că nu vorbim despre o creștere mare. Până la urmă s-au mai întâmplat în timpul anului asemenea situații în care nu am vorbit despre cinci zile bancare de creștere așa cum se întâmplă acum, ci chiar de mai multe. Mergem mai departe și o să vedem că și de data asta vor fi schimbări”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Acesta a ținut să precizeze faptul că în continuare în România importurile domină exporturile, fapt care influențează semnificativ cursul:

“Este o piața vie, mondeda este vie și circulă. De la o zi la alta contează în primul rând, sau în unele zile, exclusiv, cererea și oferta. Noi nu fabricăm nici euro, nici dolari în țară. Trebuie să-i cumpărăm. Avem importuri mari. Importul domină exportul de mulți ani și îl domină și anul acesta. L-a dominat înainte de criză, dar îl domină și de când a început criza. În condițiile acestea e nevoie de mai mulți bani pentru importuri. Acești bani sunt luați de pe piață. Importatorii vin cu ei pe piață, oferta de lei crește, cererea de valută nu poate să fie satisfăcută la aceeași sumă. Prin urmare, 4.8552 este un curs normal în situații anormale”,a precizat Adrian Vasilescu.Diana Șoșoacă, acuzații grave la adresa medicilor. DE CE MOR pacienții COVID?

 

Specialiștii, vești bune despre viitorul economic al României

 

În ciuda contextului economic dificil, un studiu al Universității Harvard plasează România pe locul 25 în clasamentul statelor lumii, având în vedere indicele complexității economice, dintr-un total de 133 de țări analizate. 

Indicele calculat de Universitatea Harvard are în vedere gradul ridicat de prelucrare al bunurilor și serviciilor exportate de o țară. Astfel, economia României este mai complexă decât pare la o primă vedere. Potrivit experților americani, economia țării noastre are un potențial de creștere cu 3% pe an până în anul 2028, potrivit RFI.