EXCLUSIV // Când ar putea reveni economia României la nivelul de dinainte de criză. Ionuț Dumitru, economist: „A fost o scădere destul de brutală”

EXCLUSIV // Când ar putea reveni economia României la nivelul de dinainte de criză. Ionuț Dumitru, economist: „A fost o scădere destul de brutală

Forțele economice de pe glob, în frunte cu Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și Franța au intrat în recesiune, din cauza pandemiei de COVID-19. Efectele crizei sanitare se resimt puternicîn economia României, aspect comentatde către Ionuț Dumitru, pentru B1.ro.

Ionuț Dumitru, profesor universitar la ASE, director la una dintre cele mai mari bănci din România și fost președinte al Consiliului Fiscal, a comentat cifrele din ultimele luni, care în prezent, sunt departe de ceea ce ne-am fi dorit.

„Cifrele arată rău în trimestrul doi, într-adevăr, pentru că am avut acel ‘lockdown’, ca peste tot în lume. În martie, aprilie, chiar și mai, cifrele au fost destul de slabe. Începând cu mai, iunie, lucrurile s-au mai îmbunătățit, cifrele au arătat mai bine. În unele sectoare ale economiei, activitatea a revenit la nivelul de dinainte de criză. De exemplu, România. La vânzările cu amănuntul, din lunile mai și iunie, avem deja nivelul din luna februarie.

În sectorul de servicii a fost o scădere mult mai brutală, iar revenirea din mai și iunie a fost destul de modestă. În industrie, dacă ne uităm pe cifre, am avut scăderi foarte ample, urmate de o revenire modestă în mai. A fost o creștere mai bună în iunie, dar tot suntem cu mult de nivelul de dinainte de criză”, a declarat Ionuț Dumitru pentru B1.ro.

Ionuț Dumitru, economist: „Se pune prea mult accentul pe scenariul de tip ‘V'”

Scenariile cu privire la evoluția economiei pentru anul în curs, respectiv 2021 și 2022 este dificil de anticipat și depinde în mare măsură de semnalele venite din sănătate.

„La nivel economic, incertitudinile sunt mari. Dacă din punct de vedere sanitar, situația va scăpa de sub control, nu ne putem imagina că economia va putea să o ducă bine. Ba dimpotrivă! E posibil să vedem din nou restricții, la nivel regional, în anumite sectoare, care ar putea activitatea economică. Tocmai de aceea, este un moment incert și trebuie să avem o doză de maximă prudență și responsabilitate.

Se discută despre creșterea pensiilor cu 40%, despre dublarea alocațiilor, dar nu știm cum stăm din punct de vedere economic. Se vorbește despre un scenariu de tip ‘V’. Părerea mea este că se pune prea mult accentul pe asta. Nu are importanță prea mare. Important este cât de repede se rezolvă problema sanitară. Dependent de asta, poate fi un ‘V’ cu o recuperare extrem de înceată, cu o recuperare a nivelului din 2019 abia în 2022, nu știu cât de mult ne bucură că este în ‘V'”, a punctat Ionuț Dumitru pentru B1.ro.

Ionuț Dumitru: „Probabil că în 2022 vom ajunge la nivelul de activitate din 2019″

În contextul actual, Ionuț Dumitru și echipa sa anticipează că România ar putea să revină la nivelul din 2019 din punct de vedere economic abia peste doi ani de zile, asta în condițiile în care nu vor interveni evenimente majore, neprevăzute.

„Ca economist, eu aș fi destul de prudent. Și noi avem o revenire, însă revenirea noastră în ‘V’ arată că pe finalul lui 2021, începutul lui 2022se va ajunge la nivelul de activitate economică din 2019. A fost o scădere destul de brutală a economiei. Noi ne așteptăm la -5% anul acesta și +4% anul viitor. Astfel, nu recuperăm căderea de anul acesta. Probabil că în 2022 vom ajunge la nivelul de activitate din 2019.

Este un scenariu probabil, cu riscuri mari, pentru că este posibil să avem un nou val de contagiune, dar cel puțin, sperăm că ținem situația sub control. Altfel, intrăm într-un cu totul alt scenariu și economic”, a declarat expertul pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe