Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Comisia Europeană a respins solicitarea României ca plata avansului din subvențiile APIA să se efectueze mai devreme. Reprezentant al fermierilor: "Dăm vina pe UE, dar noi nu suntem pregătiți cu nimic"

EXCLUSIV // Comisia Europeană a respins solicitarea României ca plata avansului din subvențiile APIA să se efectueze mai devreme. Reprezentant al fermierilor: "Dăm vina pe UE, dar noi nu suntem pregătiți cu nimic"

Un articol de: George Forcoș - 21 Aug 2020, 14:21
EXCLUSIV // Comisia Europeană a respins solicitarea României ca plata avansului din subvențiile APIA să se efectueze mai devreme. Reprezentant al fermierilor: "Dăm vina pe UE, dar noi nu suntem pregătiți cu nimic" Sursa foto: meriç/ Unsplash Economic

EXCLUSIV // Comisia Europeană a respins solicitarea României ca plata avansului din subvențiile de la Agenția de Plăți și Investiție pentru Agricultură să se efectueze mai devreme, potrivit unui anunț făcut de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii George Scarlat, la finalul ședinței de Guvern din această săptămână.

“Am făcut solicitare în acest sens. Nu s-a aprobat încă pentru niciun stat membru, motivat de faptul că în regulament este stipulat faptul că va trebui să mergem pe cursul euro stabilit la 30 septembrie. Încercăm în acest sens, să vedem dacă obținem o derogare, pentru că există riscul ca anumite sume să fie dezangajate”, a precizat secretarul de stat George Scarlat.

Anunțul său are loc în contextul în care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că se așteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru demararea plăților în avans către fermierii români. Acesta a solicitat Executivului european aprobarea ca plata avansului la subvențiile APIA aferente acestui an să fie făcută cu o lună mai devreme.

“Am făcut demersurile la Comisie ca anul acesta subvenţiile să fie acordate mai repede cu o lună. Aşteptăm aprobarea Comisiei. Suntem pregătiţi. De asemenea, ne permitem să compensăm cât mai echitabil şi obiectiv toate pierderile înregistrate şi de cei din sectorul zootehnic, crescătorii de bovine, ovine, caprine, porcine, de păsări şi de cei din apicultură, pierderi suferite datorită evoluţiei pandemiei de Covid-19”, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Contactat de B1.RO, președintele Asociației Fermierilor, Adrian Rădulescu, a precizat că o astfel de derogare privind plățile subvențiilor nu poate fi realizată doar pentru România, ca excepție în cadrul Politicii Agricole Comune. Pe de altă parte, acesta a criticat faptul că indiferent de decizia Comisiei autoritățle nu sunt încă pregătite administrativ să ofere aceste subvenții către fermieri:

“Vorbim de Politica Agricolă Comună. UE nu poate să facă o excepție pentru una din țări. Ori face pentru toate statele, ori pentru niciunul. Suntem la sfârșit de luna august. În septembrie e cursul cu care se calculează această subvenție și în octombrie ar trebui să se ofere. Deci mai este o lună și jumătate. Oricum, noi nu suntem pregătiți cu nimic.

Dăm vina pe UE că nu ne oferă în avans aceste subvenții. Altă dată le luam anul viitor, în luna martie sau aprilie. Acum vrem să le luăm cu un an înainte. Nu se poate acest lucru! De ce nu dăm pentru calamități? De ce nu am făcut o ordonanță? De ce nu dăm ajutoare de stat aprobate de UE? Pentru porc avem legea aprobată, pot oferi ajutoare pentru investiții, avem norme aprobate, avem înscrierile terminate. De ce nu oferă bani?”, a precizat Adrian Rădulescu.

Potrivit acestuia va fi foarte dificilă acordarea ajutoarelor către fermierii ale căror culturi au fost afectate de calamități, pentru că evaluarea trebuie să cuprindă și pagubele actuale:

“În legătură cu calamitățile, pentru că toată lumea spune că nu se dau calamități. Noi nici nu avem cum să dăm. Dar ei nu spun. Avem calamități și pentru culturile semănate în această primăvară și care în această perioadă cum este porumbul și floarea soarelui se recoltează și avem zone întregi cu calamități. Trebuie să facă evaluarea și la astea și când dai nu o faci ce zece ori, ci o singură dată”.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Citeşte mai multe despre:   APIA,   subventii,   Comisia Europeana,   agricultura