Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // OMV Petrom, prima reacție după ce a câștigat procesul împotriva statului român: "În cazul în care condițiile din Contractul de privatizare sunt îndeplinite, compania poate solicita rambursarea costurilor generate de lucrări de decontaminare"

EXCLUSIV // OMV Petrom, prima reacție după ce a câștigat procesul împotriva statului român: "În cazul în care condițiile din Contractul de privatizare sunt îndeplinite, compania poate solicita rambursarea costurilor generate de lucrări de decontaminare"

Un articol de: George Forcoș - 30 Iul 2020, 17:40
EXCLUSIV // OMV Petrom, prima reacție după ce a câștigat procesul împotriva statului român: "În cazul în care condițiile din Contractul de privatizare sunt îndeplinite, compania poate solicita rambursarea costurilor generate de lucrări de decontaminare" sursa foto: MMA / Niros Foto Economic

OMV Petrom a transmis, la solicitarea B1.RO, o primă reacție după ce statul român a pierdut procesul cu austriecii de la OMV Petrom la Curtea de Arbitraj de la Paris. Statul român trebuie să plătească daune în valoare de aproape 300 de milioane de lei companiei OMV Petrom, în urma procesului itentat împotriva Ministerului Mediului, arată decizia Tribunalului arbitral,emisă în data de 9 iulie 2020.

 

Prima reacție a OMV Petrom

 

Potrivit reprezentanților companiei, OMV AG poate solicita rambursarea către Petrom a costurilor generate de lucrări pentru dezafectare de sonde și de refacere a mediului, așa cum se arată în Anexa P din Contractul de privatizare al Petrom.

OMV Petrom desfășoară lucrările de decontaminare și abandonare și suportă costurile aferente conform obligației impuse de lege și de autoritățile competente. În cazul în care condițiile prevăzute de Anexa P din Contractul de privatizare al Petrom sunt îndeplinite, OMV AG poate solicita rambursarea către Petrom a costurilor generate de aceste lucrări.

Pe 7 martie 2017, OMV AG, conform prevederilor contractului de privatizare, a inițiat procedurile de arbitraj, în conformitate cu Regulile Camerei Internaționale de Comerț, din Paris, în ceea ce privește anumite notificări de de pretenții neplătite de către Ministerul Mediului cu privire la lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului.

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis ca Ministerul Mediului să ramburseze către OMV Petrom suma de 288 milioane lei. Suma reprezintă cheltuielile suportate de OMV Petrom pentru decontaminarea unor zone poluate istoric (înainte de privatizare) și pentru abandonarea agreată a anumitor sonde”, se precizează în răspunsul reprezentanților companiei pentru B1.RO.

 

Proces pierdut de statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris

 A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

OMV a acţionat în judecată statul român la data de 7 martie 2017, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru costurile suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde şi refacere a mediului.

OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bucureşti, precizează că Tribunalul Arbitral a emis decizia finală în arbitrajul iniţiat de OMV la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva Ministerului Mediului din România, cu privire la anumite notificări de pretenţii neplătite de către Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde şi de refacere a mediului.

„Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape întreaga suma solicitată iniţial) şi dobânda aferentă. Impactul deciziei este reflectat în rezultatele pentru T2/20 şi se referă în principal la recunoaşterea unui venit din dobânzi în rezultatul financiar net”, se arată în raportul trimestrial al Petrom publicat la bursă.  

În ceea ce privește statul român, reprezentanții Ministerul Mediului au precizat pentru B1.RO că juriștii analizează posibilitatea contestării deciziei printr-o cale extraordinară de atac.

Citeşte mai multe despre:   OMV Petrom,   Ministerul Mediului