Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Prețul aurului în România a explodat. Avertismentul economiștilor: "S-a întâmplat și la precedenta criză. Se întâmplă de fiecare dată când economia mondială intră înt-o zonă de impredictibilitate"

EXCLUSIV // Prețul aurului în România a explodat. Avertismentul economiștilor: "S-a întâmplat și la precedenta criză. Se întâmplă de fiecare dată când economia mondială intră înt-o zonă de impredictibilitate"

Un articol de: George Forcoș - 07 Aug 2020, 15:22
EXCLUSIV // Prețul aurului în România a explodat. Avertismentul economiștilor:  "S-a întâmplat și la precedenta criză. Se întâmplă de fiecare dată când economia mondială intră înt-o zonă de impredictibilitate" Foto: pixabay.com Economic

EXCLUSIV // Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un nou record al prețului aurului în raport cu leul: 271,0003 lei pentru un gram, în contextul în care pandemia de coronavirus s-a accentuat în țara noastră, cu un bilanț zilnic tot mai mare al numărului de cazuri de infectări și de decese. Care este însă legătura între evoluția prețului aurului și pandemia de coronavirus? Economiștii apreciază faptul că reflectă o nesiguranță care domină economiile mondiale, investitorii preferând în general metalele prețioase în situații de criză ca refugiu pentru investițiile lor.

Managerul Frames, Adrian Negrescu, a comentat pentru B1.RO, evoluția prețului aurului din ultima perioadă. Acesta a subliniat faptul că această creștere este în ton cu creșterea prețului la alte metale prețioase cum este platina, dar mai ales argintul:

“Într-o perioadă în care criza economică s-a suprapus cu această criză sanitară, deci asistăm la o criză diferită fașă de crizele anterioare, investitorii privesc cu circumspecție ceea ce se întâmplă în economie. Refugiul principal este metalul prețios, și nu vorbim doar despre aur, vorbim și despre argint, și despre platină. Argintul a crescut cu o rată chiar mai mare decât aurul”, subliniază Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, mulți dintre banii care se aflau în bănci au mers către aceste monede de refugiu, într-o perioadă dominată de incertitudini:

“Este o criză atipică, o criză economică pornită de la o criză sanitară, un model de economic pe care nici cei mai cunoscuți analiști nu au putut să îl prevină și să îl transforme într-o realitate economică, să ofere sfaturi și sugestii despre cum putem să ne protejăm afacerile în această perioadă. Acesta este motivul pentru care mulți dintre investitori care înainte erau implicați în lanțurile comerciale, în activitatea economică obișnuită, care era pe creștere, s-au trezit dintr-odată cu conturi blocate, cu mărfuri în stoc, cu resurse înghețate. Multe dintre fluxurile bancare, mulți dintre banii care se aflau în bănci au mers către aceste monede de refugiu, către aceste valori de refugiu cum sunt aurul, argintul, platina. Vorbim despre un refugiu preferat al investitorilor în vreme de criză”.

Managerul Frames mai precizează faptul că în perioadele de criză economică prețul aurului și al altor metale prețioase crește iar investitorii vor continua să mizeze pe acestea.

S-a întâmplat acum, s-a întâmplat și la precedenta criză. Asta se întâmplă de fiecare dată când economia mondială intră înt-o zonă de impredictibilitate. Ce va urma din acest punct de vedere? Mulți dintre investitori vor miza în continuare pe aur, pe argint și pe platină și vor aștepta ca statele lumii să se țină de promisiuni, să lanseze programele de susținerea economiei, în special ca UE să trimită către statele membre miliardele de euro promise.

În condițiile în care vor fi tipăriți foarte mulți bani, atât euro, cât și dolari, va urma un val inflaționist, undeva în toamna acestui an și în special în primăvara anului viitor, care va afecta economia mondială”, a declarat Adrian Negrescu.

S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

Citeşte mai multe despre:   BNR,   aur,   curs valutar,   COVID-19