Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // România a importat miercuri o cantitate neobișnuit de mare de energie, în condiții meteo și de consum normale. Ion Lungu (AFEER): "Poate fi o consecință a cuplării piețelor. Nu este o problemă pe termen scurt"

EXCLUSIV // România a importat miercuri o cantitate neobișnuit de mare de energie, în condiții meteo și de consum normale. Ion Lungu (AFEER): "Poate fi o consecință a cuplării piețelor. Nu este o problemă pe termen scurt"

Un articol de: George Forcoș - 15 Oct 2020, 11:10
EXCLUSIV // România a importat miercuri o cantitate neobișnuit de mare de energie, în condiții meteo și de consum normale. Ion Lungu (AFEER): "Poate fi o consecință a cuplării piețelor. Nu este o problemă pe termen scurt" FOTO: Pixabay.com Economic

EXCLUSIV // România a importat miercuri o cantitate neobișnuit de mare de energie, în condiții meteo și de consum normale pentru această perioadă a anului.

 

Importuri mari de energie pentru această perioadă a anului

 

Mai exact, potrivit datelor Transelectrica, importurile de electricitate au depășit pragul de 2.000 MW orari, ajungând la 2.133 MW, în condițiile în care a existat un consum pentru vârful de seară, de  circa 7.500 MW.

În ceea ce privește producția aceasta era de aproape 5.400MW, ceea ce înseamnă că mai mult de un sfert din consumul de electricitate al țării (respectiv 28%) a provenit din import.

Pe lângă aportul destul de redus al vântului (eolienele produceau la o putere de 406 MW) și mai scăzut decât de obicei al centralelor hidro, pentru acea oră (1.920 MW), o producție foarte mică a centralelor pe gaze, care generau la acel moment doar 400 MW, în contextul intrarării în revizie a centralei pe gaze în ciclu combinat a Petrom de la Brazi, potrivit e-energia.ro.

Una dintre explicațiile pentru această evoluție a importurilor poate fi dată de conectivitatea pieței de energie din România cu piețele externe, fapt ce permite în anumite momente importarea unei cantități mari de energie atunci când prețurile sunt mai favorabile, așa cum a explicat pentru B1.RO Ion Lungu, președintele  Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

“De regulă, astfel de importuri apar când prețurile din exterior sunt mai mici decât prețurile din România. Asta se întâmplă în general. S-ar putea ca în partea de vest a Europei să fi fost niște condiții meteo mai favorabile pentru regenerabile, pe vânt, și să aibă energie mai ieftină. Dacă energia este mai ieftină, ca o consecință a pieței, este importată. Este o consecință a cuplării piețelor, interconectare, legăturile cu exteriorul care ne permit să facem acest lucru. România a beneficiat de această oportunitate.

Nu este o problemă să importăm la un mometn dat, atâta timp cât nu avem probleme cu alimentarea în țară. Dar nu pe termen lung, pentru că 30% este foate mult. Deci nu este o problemă pentru situații punctuale, care pot apărea la un moment dat”, a declarat Ion Lungu.Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

 

Creșterea capacității de conectivitate a sistemului energetic românesc, o prioritate pentru următorii ani

 

Strategia energetică a României prevede, în forma sa actualizată, o creștere a capacității de interconexiune a sistemului energetic românesc cu rețelele electrice ale țărilor vecine.

“România își propune să suplimenteze capacitățile de interconexiune la orizontul anului 2030, având în vedere analizele cost-beneficiu din punct de vedere socio-economic și de mediu, urmând a fi implementate proiectele în cazul cărora beneficiile potențiale sunt mai mari decât costurile. În același timp, prin cadrul legislativ primar și secundar, dar și prin finalizarea proiectelor legate de închiderea inelului național de 400 kV (linii interne), România va crea condițiile pentru maximizarea capacităților de interconexiune ofertare”, scrie în noua strategie energetică a țării, actualizată în această lună.

Potrivit documentului, capacitatea de interconectare va crește și va ajunge la peste 15% din capacitatea instalată la orizontul anului 2030.

În prezent, România are o capacitate de interconexiune de 7 %, iar pentru anul 2020 se estimează o creștere la peste 9 %, fiind mai aproape de obiectivul de 10 %. Pentru anul 2030, România ar urma să atingă un grad de interconectare de cel puțin 15,4% din capacitatea totală instalată până în acel an.

Citeşte mai multe despre:   energie electrica