Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Un expert în fiscalitate spune că lipsa de predictibilitate și viziune sunt principalele probleme în zona de exploatare a resurselor naturale. Biriș: „Așa gazul stă pe fundul mării”

Un expert în fiscalitate spune că lipsa de predictibilitate și viziune sunt principalele probleme în zona de exploatare a resurselor naturale. Biriș: „Așa gazul stă pe fundul mării”

Un articol de: George Forcoș Vladimir Ionescu - 04 Noi 2019, 11:29
Un expert în fiscalitate spune că lipsa de predictibilitate și viziune sunt principalele probleme în zona de exploatare a resurselor naturale. Biriș: „Așa gazul stă pe fundul mării” sursa foto: Hepta/Mediafax/ Mihai Dascalescu Economic

EXLCLUSIV ONLINE // Cea mai mare dificultate a investitorilor din zona de exploatare a resurselor energetice este lipsa de predictibilitate, a afirmat fostul secretar de stat Gabriel Biriș, expert în fiscalitate, în cadrul conferinței „Modelul economic românesc: România - orizont 2040; Rolul resurselor naturale”.

„În zona despre care vorbim, investitorii au nevoie de stabilitate și predictibilitate mai mult decât în alte sectoare. Vor să știe că acele calcule pe care le fac când investesc rezistă pe termen lung, din cauza perioadei lungi de recuperare a investițiilor”, a afirmat Gabriel Biriș.

Acestea fiind spuse, el a atras atenția asupra deciziilor de impozitare din sectorul energetic, care au schimbat regulile în timpul jocului și au lovit puternic investitorii strategici. De asemenea, Gabriel Biriș a avertizat în privința nivelului necompetitiv de impozitare.

„România are, de departe, cel mai mare nivel de impozitare specific din Europa. Noi cu statele din zonă concurăm pentru atragerea de investiții. Vorbim despre un nivel de impozitare de trei ori mai mare decât toate celelalte state cu care ne comparăm, inclusiv față de Norvegia. Avem și un preț de referință nereprezentativ”, a precizat Gabriel Biriș.

Fostul secretar de stat a explicat că lipsa interesului investitorilor în a dezvolta exploatarea resurselor naturale are la bază imposibilitatea acestora de a face pe termen lung.

„Este complet nerezonabilă această abordare să te uiți doar la interesul pe termen scurt, să devalizezi companiile de la care te aștepți să facă investiții pentru exploatare. Așa se explică lipsa de interes pentru exploatarea noilor perimetre. Este foarte greu să faci planuri pe termen lung în contextul în care se fac schimbări peste noapte fără studii și consultări”, a mai declarat Gabriel Biriș.

El a oferit drept exmplu de impozitare haotică Legea 256, care elimină garanțiile de stabilitate pentru investitori și care, în opinia sa, a avut ca rezultat creșterea importurilor de gaze.

„De ce Legea 256 a trebuit să fie adoptată înaintea luării deciziilor investitorilor de a investi în exploatare? Dacă tot nu ne pasă de predictibilitate, nu mai bine așteptăm ca investitorii să vină și să scoată gazul mai întâi? Așa gazul stă pe fundul mării. Este o decizie de a bloca investițiile și de a crește gazele din import, nu de a atrage mai mulți bani la buget”, a adăugat Gabriel Biriș.


 

Citeşte mai multe despre:   Gabriel Biris