Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Facturile la energie, MAJORATE cu 30%! Scenariul DEZASTRUOS al unei hotărâri pregătite de guvern

Facturile la energie, MAJORATE cu 30%! Scenariul DEZASTRUOS al unei hotărâri pregătite de guvern

Un articol de: B1.ro - 19 Dec 2018, 14:29
Facturile la energie, MAJORATE cu 30%! Scenariul DEZASTRUOS al unei hotărâri pregătite de guvern Economic

Majorarea impozitului la 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice va avea efecte dezastruoase asupra populației. Toate costurile se vor regăsi în facturile de energie și gaze, iar specialiștii estimează o creștere de 30% a facturilor la utilizatorul final. Măsura este inclusă într-o ordonanță de urgență pe care Guvernul se pregătește să o dea.

În acest moment, contribuția companiilor către stat este de 0,1% din cifra de afaceri. Potrivit profit.ro, un exemplu clar, pe cifre concrete, îl oferă compania Transelectrica.
Compania estimează pentru 2018 venituri din servicii prestate pe piața de energie electrică în sumă de circa 2,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă că ar putea datora către ANRE în 2019, după majorarea contribuției bănești la 3%, suma totală de 81 milioane lei, față de 2,7 milioane lei, cât ar fi datorat potrivit legislației încă în vigoare.

Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte” a declarat miercuri Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Cei mai afectați de proiectul de ordonanță al Guvernului vor fi consumatorii, a explicat președintele AFER, potrivit Agerpres.

Chiar dacă ordonanța nu va fi aplicată, efectul propunerii ei este oprirea dezvoltării companiilor din domeniu, deoarece investitorii vor aştepta în următoarele 6 luni decizia finală a autorităţilor.

Amintim că ministrul Teodorovici a anunţat marţi că în energie şi telecomunicaţii, se majorează taxele ANCOM şi ANRE la 3%. 


 

Citeşte mai multe despre:   AFER,   ANCOM