Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Fertilizare in vitro pentru 800 de cupluri căsătorite, cu bani de la stat

Fertilizare in vitro pentru 800 de cupluri căsătorite, cu bani de la stat

Un articol de: - 30 Mar 2011, 08:35
Fertilizare in vitro pentru 800 de cupluri căsătorite, cu bani de la stat Foto> utilecopii.ro Economic

Începând cu 1 iunie, 800 de cupluri căsătorite vor putea beneficia de o fertilizare in vitro, decontată de bugetul de stat, prin Programul național de fertilizare in vitro, informează evz.ro. Programul are câteva criterii de selecție, contestate de experții în discriminare, cum ar fi neacceptarea femeilor peste 40 de ani, ori cele supraponderale.

Programul va fi derulat în două unități de stat: Spitalul de Obstretică și Ginecologie „Panait Sârbu”- Giuleşti, şi Spitalul Judeţean Cluj-Napoca.

"Statul decontează o singură procedură, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, ce acoperă integral procedura. În centrele private, costurile se ridică însă la 2.000-3.000 de euro. Nu vor putea să zică pacientului: ne dă statul 1.500 şi mai pui tu restul", a explicat ministrul sănătăţii, Cseke Attila, citat de sursă.

Programul nu acoperă însă şi tratamentul de dinainte de fertilizare, pentru care cuplurile trebuie să plătească între 500 şi 1000 de euro. Ministerul Sănătăţii va achita procedura de fertilizare de 1200 de euro, şi în cazul în care rezultă o naştere, centrul va mai primi 300 de euro.

Printre criteriile de selecţie se numără şi condiţia ca numai cuplurile căsătorite de doi ani vor putea beneficia de o singura procedură FIV, şi nu se va accepta donarea de ovocite sau spermă, şi nici finanţarea unei mame-surogat. În plus, cel puţin unul dintre parteneri trebuie să aibă cetăţenie română şi să fie asigurat de cel puţin doi ani.

Vor putea beneficia de procedură doar femeie cu vârste cuprinse între 24 şi 40 de ani, vârste la care rata de succes este mai mare.

Preşedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, contestă criteriile de selecţie ale cuplurilor.

"Nu înţeleg de ce doar femeile peste 24 de ani au dreptul. O femeie poate să ia decizia de a avea un copil şi la 18 ani, când e matură fizic şi psihic. Probabil că limita de 40 de ani se justifică din considerente biologice, la fel şi greutatea. Am reţineri în să la criteriul căsătoriei, profund discriminatoriu. Un cuplu îşi poate asuma copii şi în afara căsătoriei", comentează el.

Fertilizare în vitro, finanţată de stat


Citeşte mai multe despre:   stat