Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Finlanda şi Olanda ar putea bloca achiziţiile de obligaţiuni de către fondul de urgenţă

Finlanda şi Olanda ar putea bloca achiziţiile de obligaţiuni de către fondul de urgenţă

Un articol de: - 03 Iul 2012, 08:58
Finlanda şi Olanda ar putea bloca achiziţiile de obligaţiuni de către fondul de urgenţă Foto: thepressnet.com Economic
Finlanda şi Olanda vor bloca achiziţia de obligaţiuni guvernamentale ale statelor europene pe piaţa secundară de către fondul de urgenţă al zonei euro (European Stability Mechanism - ESM), a avertizat, luni, guvernul finlandez, scrie The Guardian.

Deocamdată se analizează dacă cele două state ar putea bloca și achiziţii de obligaţiuni ale statelor cu probleme, pentru că s-ar ajunge la scăderea costurilor de împrumut ale acestora.

Cancelarul german, Angela Merkel, a indicat vineri, la sumit-ul UE, că liderii europeni au convenit "condiţii precise" pentru achiziţia de obligaţiuni, respectiv ca fondurile de salvare EFSF şi ESM să poate cumpăra direct obligaţiuni suverane ale ţărilor cu probleme financiare..  

Orice decizie pentru achiziţia de obligaţiuni trebuie luată de membrii ESM în unanimitate, dar, în "situaţie de urgenţă", ar putea fi convenită cu un suport de numai 85% în rândul acţionarilor (participaţia fiind stabilită în funcţie de contribuţia fiecărei ţări). 

Finalnda şi Olanda nu au, împreună, o participaţie suficientă pentru a bloca achiziţia de obligaţiuni în "situaţie de urgenţă". Împreună, cele două ţări deţin o participaţie mai mică de 8% la ESM.