Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Firmele și instituțiile publice, OBLIGATE să-și desemneze un responsabil cu Protecția Datelor, din data de 25 mai. Ce prevede directiva UE

Firmele și instituțiile publice, OBLIGATE să-și desemneze un responsabil cu Protecția Datelor, din data de 25 mai. Ce prevede directiva UE

Un articol de: - 25 Apr 2018, 13:44
Firmele și instituțiile publice, OBLIGATE să-și desemneze un responsabil cu Protecția Datelor, din data de 25 mai. Ce prevede directiva UE Economic

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal avertizează instituțiile și autoritățile publice, dar și firmele private care lucrează cu date că, începând cu data de 25 mai, vor trebui să își desemneze o persoană responsabilă cu protecția datelor.

Soluțiile care trebuie aplicate vor fi anunțate și detaliate la WeLoveDigital.forum, unde vor veni experți, factori de decizie guvernamentală și cei mai puternici jucători în domeniu.

Directiva vine de la Uniunea Europenă și va fi implemnetată la aceeași dată de toate statele membre.

„Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în calitate de autoritate publică centrală autonomă cu competență generală în domeniul protecției datelor personale, reprezintă garantul respectării drepturilor fundamentale la viaţă privată și la protecţia datelor personale, statuate cu precădere de art. 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, de art. 16 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și de art. 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Anul 2016  marchează un moment cheie în evoluția reglementărilor europene privind protecția datelor personale prin adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu, a Regulamentului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (Regulamentul General privind Protecția Datelor), de directă aplicabilitate în toate statele membre ale Uniunii Europene începând cu data de 25 mai 2018, alături de adoptarea și a Directivei privind protecţia datelor prelucrate în scopul prevenirii, detectării, investigării şi punerii sub urmărire a infracţiunilor şi a altor activităţi judiciare.

Această reformă a cadrului normativ în domeniu implică, pe termen scurt, pentru instituția noastră o evaluare complexă a instrumentelor specifice asigurării protecției datelor personale, în scopul adaptării cadrului normativ național și pregătirii instituționale pentru aplicarea noilor reglementări europene, inclusiv sub aspectul realizării unei cooperării eficiente cu Comitetul european pentru protecția datelor și cu celelalte autorități în domeniu din Uniunea Europeană.

Astfel, consolidarea capacităţii administrative a Autorităţii reprezintă o prioritate și necesită alocarea unor resurse materiale, financiare şi umane adecvate exercitării noilor noastre atribuţii specifice, pentru efectiva aplicare a standardelor Uniunii Europene conținute în noile reglementări adoptate.

Activitatea instituţiei noastre se va subsuma exigențelor respectării regulilor de prelucrare a datelor cu caracter personal în mediul public și privat, în vederea atingerii dezideratului de asigurare a unei reale exercitări a dreptului la protecția datelor al tuturor persoanelor fizice.

În acest sens ne bazăm și apelăm la implicarea activă a fiecăruia dintre dumneavoastră atunci când vă veți confrunta cu diverse situații în activitatea curentă.

În perspectivă ne propunem edificarea unei adevărate culturi a protecției datelor personale în România având convingerea că vom beneficia de sprijinul factorilor decizionali, al autorităților publice centrale și locale, al organizațiilor neguvernamentale și al mediului privat”, transmite Autoritatea.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!