Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Florin Cîțu: Anul viitor vom avea o creștere economică de cel puțin 4% (VIDEO)

Florin Cîțu: Anul viitor vom avea o creștere economică de cel puțin 4% (VIDEO)

Un articol de: Irina Mina - 29 Oct 2020, 21:30
Florin Cîțu: Anul viitor vom avea o creștere economică de cel puțin 4% (VIDEO) Foto: Facebook / Florin Citu Economic

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi seară, în cadrul ”Talk B1”, moderat de Tudor Mușat, că anul viitor, respectiv în 2021, România va avea o creștere economică de cel puțin 4%.

Florin Cîțu: Economia în România, anul viitor, va avea o creștere de cel puțin 4%, deci va anula pierderea de anul acesta

Ministrul Finanțelor a menționat că pierderea de anul acesta este de 4%, însă va fi anulată de o creștere prevăzută în 2021.

”Estimările mele (în ceea ce privește creșterea economică negativă, n.r.) sunt de 4%, poate plus, minus  0.2 în jurul lui 4. Acolo estimez finalul de an. Așteptăm trimestrul 3. Cred ca acolo o să vedem ceea ce am spus, revenirea în V. Deci, trimestrul 3, avem o revenire. Bineînțeles că depinde acum, după această revenire, cât mergem mai departe, depinde foarte mult și cât investim, dar depinde și de ce se întâmplă în UE cu cererea de produse românești. Iarăși, trebuie să suplinim ceea ce se întâmplă pe produse românești, dacă nu mai sunt cerute afară, trebuie să impulsionăm economia locală. Dar, revenirea este certă, nu mai este o problemă. Acum contează pasul următor, cum ajungem la creștere. Toate estimările pe care le-am văzut eu, arată că economia în România, anul viitor, va avea o creștere de cel puțin 4%, deci va anula pierderea de anul acesta și se va vedea și o consolidare fiscală”, a afirmat oficialul.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Deficitul bugetar a crescut la 6,36% din PIB în primele nouă luni

Amintim că execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 67,27 miliarde de lei (6,36% din PIB).

Creșterea deficitului a dus la creșterea împrumuturilor menite să finanțeze cheltuielile bugetare. Acest deficit are loc n contextul crizei cauzată de pandemia de coronavirus, prin urmare mai mult de jumătate din deficit este rezultat din măsurile economice, luate de guvern pentru a salva companiile și locurile de muncă, susține ministerul.

Astfel, sume în valoare de 37,12 mld lei (3,51% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Previziuni economice dezastruoase până la mijlocul lui 2021

Experţii ne vorbesc despre şomaj în creştere, despre scumpiri în lanţ şi un euro de 5,15 lei, până la mijlocul anului 2021, informează B1 TV. De altfel, moneda europeană a atins un nou maxim istoric, a treia zi la rând, de 4.87 lei. Iar predicţiile sumbre nu se termină aici.L-au prins conducând cu 124 km/h în localitate, în România. Şoferul i-a spus o singură frază judecătorului, care, apoi, l-a iertat complet

Experții spun că nu ar fi o surpiză să vedem un euro la 4,9 lei în octombrie, iar în primul trimestru al anului viitor undeva la 5 lei. Totul ar depinde, mai spun ei, de cum vor percepe investitorii situația politică din România pentru că oamenii de afaceri se așteaptă la stabilitate.

Sunt trei motive pentru care leul pierde teren la greu în fața monedei europene acum, spun experăii în economie.

„În primul rând avem acest deficit comercial, adică importăm mai mult decât exportăm. Pe de alta parte, este statul care are de plătit din ce în ce mai mult în contul ratelor la împrumuturile pe care le-a făcut. Avem cifre record din acest punct de vedere. Un lucru important este sentimentul investitorilor din piață, care văd că în economia României dezechilibrele se accentuează”, a explicat analistul financiar Adrian Negrescu.

 

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   crestere economica