Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Florin Cîțu anunță că vine prima tranşă din împrumutul de la Uniunea Europeană prin instrumentul SURE: România va primi 3 miliarde de euro

Florin Cîțu anunță că vine prima tranşă din împrumutul de la Uniunea Europeană prin instrumentul SURE: România va primi 3 miliarde de euro

Un articol de: Elena Stanciu - 25 Noi 2020, 14:01
Florin Cîțu anunță că vine prima tranşă din împrumutul de la Uniunea Europeană prin instrumentul SURE: România va primi 3 miliarde de euro Foto: pixabay.com Economic

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță că în câteva zile, România va primi prima tranșă din instrumentul SURE, în valoare d 3 miliarde de euro. Într-o postare pe Facebook, Cîțu precizează că acești bani vor fi folosiți pentru finanțarea deficitului bugetar apărut în urma cheltuielilor generate de măsurile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.

 

România va primi prima tranșă a împrumutului de la UE prin instrumentul SURE 

 

În câteva zile prima tranșă din instrumentul SURE - 3 miliarde euro !!!! Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părții române, un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. EUR pentru susținerea a 9 măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

Banii sunt folosiți pentru a finanța deficitul bugetar apărut în urma creșterii cheltuielilor bugetare cu șomajul tehnic, programul flexibil de muncă și alte măsuri similare menite să protejeze angajații și/sau persoanele care desfășoară o activitate independentă, precum și pentru finanțarea, în subsidiar a unor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.

Din punct de vedere al costurilor, împrumutul este acordat la aceiași termeni financiari la care Comisia s-a împrumutat de pe piață - cupon 0%.

Prima tranșă din acest împrumut, în valoare de 3 mld. EUR și cu maturitate de 14,5 ani urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Florin Cîțu anunță că vine prima tranşă din împrumutul de la Uniunea Europeană prin instrumentul SURE : România va primi 3 miliarde de euro

Făceau curățenie în casa bunicii din Bistrița, când au făcut o descoperire care poate să le aducă mii de euro

La finalul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un acord de împrumut cu UE în valoare de patru miliarde de euro, care s eadaugă pachetului financiar în valoare de 80 de miliarde de euro.

„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă foarte important prin care a fost aprobat acordul de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de 4 miliarde de euro. Aceşti bani se adaugă la pachetul financiar negociat deja de preşedintele României, în valoare de 80 de miliarde de euro şi împreună cu Guvernul României, ei fac parte din programul SURE pentru decontarea măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatorii afectaţi de pandemia COVID-19”, a explicat atunci șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă.

 

Precizările Ministerului Finanțelor despre acest tip de împrumut 

 

De asemenea, Ministerul Finanțelor preciza, la începutul lunii octombrie, care sunt caracteristicile acestui tip de împrumut, acordat României:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
  • valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiași termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susţinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.
Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   Ministerul Finantelor