Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Florin Cîțu: Dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, deficitul bugetar este rezonabil (VIDEO)

Florin Cîțu: Dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, deficitul bugetar este rezonabil (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 28 Iul 2020, 22:49
Florin Cîțu: Dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, deficitul bugetar este rezonabil (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Economic

Ministerul Finanțelor a publicat, marți, cifrele execuției bugetare, din care reiese că deficitul bugetar înregistrat după primele şase luni ale acestui an a crescut la 4,17% din Produsul Intern Brut, reprezentând 45,17 miliarde lei. Gaura din buget este pusă în special pe seama măsurilor luate de Guvern în contextul pandemiei de COVID-19. Prezent marți seară în studioul B1 TV, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că, ținând cont de contextul dificil provocat de pandemia de coronavirus, deficitul bugetar înregistrat de România este unul ”rezonabil”.

 

Ministrul Finanțelor, despre deficitul bugetar: Dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, este un deficit rezonabil

 

Ministrul a precizat că în acest an, 5 miliarde de lei au fost doar cheltuielile directe legate de gestionarea epidemiei de coronavirus.

”Jumătate din deficit, cam 23 de miliarde îl reprezintă măsurile fiscale pe care le-am luat. Sunt bani care au rămas la companii ca să funcționeze economia prin acele măsuri fiscale pe care le-am luat. Cheltuielile cu COVID sunt 5 miliarde de lei, cheltuieli directe. În același timp, deficitul este puțin mai mare pentru că încă nu am primit sumele de la Comisia Europeană pe decontarea anumitor cheltuieli. E vorba de un miliard și ceva de lei, deci ar reduce puțin deficitul. Dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, este un deficit rezonabil. (...) Şi am reuşit să păstrăm o măsură a situaţiei, pentru că nu suntem o ţară bogată până la urmă. România este o ţară care are un anumit rating, am moştenit o situaţie economică dificilă, am intrat cu un deficit în această criză şi atunci a trebuit să fim foarte precauţi şi foarte atenţi cum cheltuim banii”, a declarat ministrul Finanțelor.

 

Florin Cîțu: Trebuie să facem o reevaluare a tuturor cheltuielilor

 

Florin Cîțu a explicat și că în ceea ce privește cheltuielile pentru restul anului, Guvernul trebuie să facă o reevaluare a situației.

"Da, e un deficit mare dacă ne uităm în partea cealaltă şi, de aceea, când vine vorba de cheltuieli pentru restul anului, am spus întotdeauna că trebuie să facem o reevaluare la jumătatea anului. Avem cifrele, acesta este deficitul şi trebuie să facem o reevaluare a tuturor cheltuielilor, toate cheltuielile din buget. Şi ne uităm ce putem să amânăm pentru anii viitori, ce nu este urgent, ce am inclus în buget şi nu este urgent. Vă spun că nu vom amâna investiţii. Investiţiile care au fost bugetate şi au fost începute în acest an deja sunt în execuţie şi nu vor fi amânate. Acestea vor avea bani suplimentar alocaţi. Dar vor fi şi alte cheltuieli care vor putea fi amânate, am discuţii cu ordonatorii de credite, lucruri pe care voiau să le facă şi putem să le facem anul viitor", a mai spus ministrul Florin Cîțu, precizând că vor fi alocați mai mulți bani pentru sănătate și educație.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu