Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Florin Cîțu, despre amenzile acordate în perioada stării de urgență: Au fost achitate mai puțin de 100 de milioane de lei din totalul de 600 de milioane

Florin Cîțu, despre amenzile acordate în perioada stării de urgență: Au fost achitate mai puțin de 100 de milioane de lei din totalul de 600 de milioane

Un articol de: Traian Avarvarei - 07 Iun 2020, 17:08
Florin Cîțu, despre amenzile acordate în perioada stării de urgență: Au fost achitate mai puțin de 100 de milioane de lei din totalul de 600 de milioane Foto: Inquam Photos / George Călin Economic

În perioada stării de urgență, în România au fost aplicate amenzi în valoare de peste 600 de milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Mai puțin de 100 de milioane de lei au fost achitate, a anunțat, duminică,  ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în cadrul unei emisiuni televizate. Asta în contextul în care, la începutul lunii mai, Curtea Constituțională a stabilit că majorarea amenzilor acordate celor care nu au respectat prevederile ordonanțelor militare impuse în timpul stării de urgență este neconstituțională.

 

Ministrul Finanțelor: Mai puțin de 100 de milioane de lei din amenzile acordate în starea de urgență, achitate

 KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

„Mai puțin de 100 de milioane de lei (s-au achitat – n.r.). (...) Sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate și deciziile sunt favorabile cetățenilor, bineînțeles că va trebui să returnăm acești bani”, a declarat ministrul Finanțelor, la Digi 24.

Referindu-se la amnistierea acstor amenzi, Florin Cîțu a precizat că aceasta este o decizie care va trebui să fie discutată cu premierul Ludoic Orban, însă a adăugat că până acum, subiectul nu a fost abordat la Ministerul Finanțelor.

 

Florin Cîțu explică ce se întâmplă în cazul celor care contestă amenzile și câștigă în instanță

 

În ceea ce privește persoanele care contestă aceste amenzi și au câștig de cauză în instanță, Cîțu a precizat că în astfel de situații ”se fac compensări” din impozite și taxe, dar, în același timp, pot exista și cazuri când cei în cauză „primesc banii, depinde care este situația fiecărei persoane”.

 

CCR a declarat neconstituțională majorarea amenzilor în perioada stării de urgență

 

Pe 6 mai, CCR a declarat ca fiind neconstituțională ordonanța de urgență prin care Guvernul a impus amenzi de până la 20.000 de lei pentru persoanele care nu respectă prevederile ordonanțelor militare și restricțiile de circulație în perioada stării de urgență. Judecătorii de la Curtea Constituțională au admis astfel sesizarea care a fost depusă de Avocatul Poporului în acest sens.

Prin ordonanța de urgență contestată au fost majorate amenzile în sensul în care pentru persoanele fizice care nu respectau prevederile ordonanțelor militare, amenda minimă era de 2.000 de lei, iar cea maximă de 20.000 de lei, față de minumul de 100 de lei și maximul de 5.000 de lei de dinainte de adoptarea OUG. În ceea ce privește persoanele juridice, valoarea minimă a amenzii a fost majorată de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, în timp ce cea maximă a rămas la suma de 70.000 de lei stabilită inițial.

Într-o primă reacție după decizia Curții Constituționale, premierul Ludovic Orban a acuzat CCR că este de partea celor care încalcă legea

”Ca și în alte decizii luate de actuala CCR în perioada lui Dragnea, și decizia asta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, celor care încalcă regulile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respectat reglementările, regulile impuse în perioada stării de urgență”, a declarat atunci șeful Guvernului, care s-a declarat șocat de hotărârea judecătorilor.

La rândul său, ministrul Finanțelor spunea atunci că rolul amenzilor aplicate în cazul celor care nu au respectat restricțiile stabilite în perioada stării de urgență nu era acela de a aduce bani la buget, ci de a-i face pe cetățeni să rămână acasă pentru a evita răspândirea noului coronavirus

”Rolul acestor amenzi nu a fost de a aduce bani la buget, niciodată. Rolul acelor amenzi a fost acela de a-i face pe oameni să respecte legea, starea de urgență. Mulți oameni nu vor să respecte legislația în vigoare, chiar cu prețul sănătății lor. Era un mod de a-i face pe oameni să stea acasă, să fie sănătoși și să nu răspândească acest virus în societate. Nu erau bani pe care îi luam în considerare la buget. Oricum, nu au fost plătite foarte multe dintre amenzi”, a susținut Florin Cîțu, într-o intervenție pentru B1 TV.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   CCR,   coronavirus