Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Florin Cîțu: Guvernul pregăteşte naţionalizarea Pilonului II de pensii. "Ar fi o dovadă publică de prostie din partea PSD"

Florin Cîțu: Guvernul pregăteşte naţionalizarea Pilonului II de pensii. "Ar fi o dovadă publică de prostie din partea PSD"

Un articol de: - 17 Apr 2018, 15:00
Florin Cîțu: Guvernul pregăteşte naţionalizarea Pilonului II de pensii. "Ar fi o dovadă publică de prostie din partea PSD" Economic

Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Cîţu, aruncă bomba în scandalul legat de Pilonul II de pensii.
La sfârşitul întâlnirii de marţi cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Cîţu a declarat că Executivul condus de Viorica Dăncilă pregătește o ordonanță de urgență prin care banii acumulați de români în conturile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi transferați în visteria statului.

"Vă spun în premieră săptămâna viitoare va fi o ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă spre naţionalizarea Pilonului II de pensii ... dar orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Deci oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finanţelor, ministrul Muncii şi în general PSD înseamnă costuri mai mari pentru cei care muncesc astăzi în România doar pentru a plăti nişte pensii pe care ei le-au mărit din pix, nişte pensii speciale. Vorbim de bani privaţi în pilonul II de pensii - 42 de miliarde de lei - asta este de fapt miza despre care se discută astăzi, bani care înseamnă în jur de 5% din PIB pe care vor să îi ia cu japca, să plătească ceea ce ei au promis în campania electorală", a afirmat Cîţu, conform Agerpres. 

El a mai susţinut că opţionalizarea pentru Pilonul II de pensii - măsură propusă de Guvern - nu se poate face, "pentru că sunt bani privaţi". 
"Orice intervenţie asupra acestor bani înseamnă ca cetăţenii să încerce să îşi ia cash-ul, dar banii nu sunt în conturi, în obligaţiuni care finanţează deficitul de stat. Asta înseamnă pe de o parte să vindem obligaţiunile de stat, să luăm cash-ul şi să-l transferăm către pilonul I, ceea ce nu se poate legal astăzi. Poate vor schimba legea şi atunci va fi o naţionalizare. Asta ar da dovadă de prostie, să îţi arunci singur casa în aer. Deja se strâng norii negri asupra economiei României, inflaţie, dobânzi mari, deficit bugetar mare - toate arată că economia României e supraîncălzită şi supraîntinsă. Să încerci singur să îţi arunci casa în aer printr-o volatilitate pe piaţa financiară ar da o dovadă de prostie, ceea ce nu m-ar mira din partea PSD şi ar fi o dovadă publică de prostie", a mai afirmat Cîţu după întâlnirea la care au participat preponderent senatori din opoziţie. 

Liberalul a mai explicat că banii acumulaţi în Pilonul II de pensii vor fi luaţi şi mutaţi în Pilonul I. 
"Este ceea ce am văzut în Polonia şi în Ungaria parţial. Lucrurile acestea s-au întâmplat exact în modelele de ţări pe care le are Liviu Dragnea astăzi. Polonia şi Ungaria, exact acolo s-au întâmplat aceste lucruri. Şi urmează România", a subliniat Florin Cîţu. 

El a mai afirmat că banii din Pilonul II de pensii nu sunt ai statului, ci privaţi, ei putând fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii. 
"Scopul acestei întâlniri a fost acela de a demonta câteva dintre minciunile care circulă astăzi în spaţiul public. În primul rând, prima minciună pe care trebuia să o demontăm este că banii din Pilonul II de pensii sunt banii statului. Nu sunt banii statului. Astăzi aţi văzut clar după discuţia cu administratorii Pilonului II sunt bani privaţi. Ei pot fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii, unde banii sunt pentru plata pensiilor nesimţite, speciale. Al doilea lucru pe care voiam să-l demonstrăm este cel potrivit căruia nu sunt mai puţin bani în conturile individuale. S-a demonstrat astăzi, şi în cifre, că scăderea contribuţiei de la 5,1 la 3,75% înseamnă mai puţin bani în conturile individuale, adică pensii mai mici pentru toţi cei care aveau conturi la Pilonul II de pensii, generaţia 35-50 de ani, tocmai cei care astăzi susţin greul economiei", a mai spus Cîţu, după întâlnirea cu reprezentanţi ai APAPR.

De altfel, în cadrul întâlnirii, conducerea APAPR a făcut o dezvăluire incredibilă. "Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată, iar impactul la nivelul Pilonul II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)", a arătat APAPR, într-o prezentare susținută marţi în Comisia Economică din Senat (Detalii AICI).
 

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   PNL,   Pilonul II,   PSD,   APAPR