Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Florin Cîțu: România a reuşit, împotriva estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni reali de 0.3% faţă de trimestrul 4 din 2019. Pericolul cel mai mare pentru economia României vine din Paralament

Florin Cîțu: România a reuşit, împotriva estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni reali de 0.3% faţă de trimestrul 4 din 2019. Pericolul cel mai mare pentru economia României vine din Paralament

Un articol de: Traian Avarvarei - 17 Mai 2020, 18:46
Florin Cîțu: România a reuşit, împotriva estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni reali de 0.3% faţă de trimestrul 4 din 2019. Pericolul cel mai mare pentru economia României vine din Paralament Foto: Inquam Photos / George Călin Economic

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, scrie, într-o postare pe Facebook, că sectorul privat din România ”a răspuns perfect” măsurilor guvernamentale menite să reducă efectele pandemiei de coronavirus, iar, în ciuda previziunilor sumbre, România a reușit să înregistreze o creștere economică în termeni reali de 0.3% față de trimestrul 4 din 2019, ceea ce înseamnă o rată de creștere anuală de 2.7%.

”Am spus că această creștere elimină TOATE scenariile apocaliptice promovate zilnic de propaganda socialistă. De ce? Simplu. Media estimărilor analiștilor pentru creșterea economică era de -0.9%. Asta estimau economiștii/analiștii. Am spus de nenumărate ori că este mult prea pesimist și că pe baza modelelor macro pe care eu le folosesc economia României s-ar putea să fie singura cu creștere economică din UE în primul trimestru.

Este foarte important aceste detaliu cu estimările pentru că acum TOȚI analiștii/economiștii își vor reviziui estimările pe baza datelor REALE pentru primul trimestru. Scenariile apocaliptice se bazau pe o contracție de -0.9% în primult trimestru care s-a dovedit GREȘITĂ.

Modelele agențiilor de rating, analiștilor etc au greșit în medie cu 1.2% și acest lucru trebuie corectat. Mă aștept să vedem estimările revizuite în perioada următoare”, a scris ministrul Finanțelor, pe Facebook.

 

Ministrul Finanțelor: Urmează luni dificile pentru economia României. Criza din sănătate nu s-a terminat

 

În același timp, Florin Cîțu a subliniat că urmează o perioadă grea pentru economia românească, mai ales în condițiile în care criza sanitară provicată de pandemia de COVID-19 nu a ajuns încă la final.

”Nu trebuie să ne oprim aici. Urmează luni dificile pentru economia României și pentru români. Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai mulți bani către sănătate, șomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiții. Iar deficitul trebuie finanțat. Doar PSD crește taxe și nu plătește facturi pentru a diminua deficitul.

În același timp criza din sănătate nu s-a terminat.

Totuși, Românii trebuie să știe că acest guvern vă lua, că și până acum, cele mai bune măsuri pentru a minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor. Cifrele pentru primul trimestru arată fară niciun dubiu că am luat TOATE masurile potrivite în acel moment.

Voi continua să administrez finanțele României cu responsabilitate și precauție. Banii românilor trebuie direcționați în acele sectoare ale economiei unde au cel mai mare randament. În același timp în fiecare lună fac o analiză de impact pe termen mediu și lung a relației cheltuieli bugetare/încasări.

Dar, pericolul cel mai mare pentru economia României și pentru români vine din Paralament. Proiectele populiste care reduc veniturile și cresc cheltielile bugetare pot arunca România în HAOS economic. Acest lucru trebuie să se oprească!”, a mai notat Florin Cîțu.

Datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică arată o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al României cu 2,4%, serie brută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și cu 0,3%, față de semestrul anterior. Aceste cifre, atrăgea atenția Florin Cîțu, într-un mesaj adresat președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, confirmă estimările Guvernului.

 

Moțiunea simplă împotriva lui Florin Cîțu, adoptată de Camera Deputaților

 

Schimbul de replici dintre ministrul Finanțelor și liderul social-democrat vine în contextul în care, miercuri, Camera Deputaților a adoptat moțiunea simplă împotriva lui Florin Cîțu, intitulată ”«Virusul Cîţu» a infectat economia naţională”. Inițiatorii moțiunii l-au acuzat pe ministru că a implementat în mod defectuos programul IMM Invest, destinat firmelor mici și mijlocii și că s-a dovedit a fi ”incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie” în contextul pandemiei de coronavirus. Este a doua oară când o moțiune simplă care îl vizează pe Cîțu trece de votul din Parlament.

Florin Cîțu: România a reuşit, împotriva estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni reali de 0.3% faţă de trimestrul 4 din 2019. Pericolul cel mai mare pentru economia României vine din Paralament

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   coronavirus