Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Florin Cîțu sugerează că amânarea ratelor la credit ar putea fi prelungită după 1 ianuarie

EXCLUSIV // Florin Cîțu sugerează că amânarea ratelor la credit ar putea fi prelungită după 1 ianuarie

Un articol de: George Forcoș - 08 Oct 2020, 16:55
EXCLUSIV // Florin Cîțu sugerează că amânarea ratelor la credit ar putea fi prelungită după 1 ianuarie Foto: Inquam Photos / George Călin Economic

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a sugerat, joi, că în contextul crizei cauzată de pandemia de coronavirus măsura amânării ratelor la credite pentru români ar putea fi prelungită după data de 1 ianuarie 2021, având în vedere că mulți români vor continua să se confrunte cu probleme economice:

„Putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade. Sunt scenarii la care putem lucra cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft pe anumite cazuri specifice. Sunt anumite sectoare din economie care clar nu pot să-și revină. Oamenii încă rămân în șomaj tehnic, poate sunt închise datorită deciziilor Guvernului. Atunci este clar că este nevoie de ajutor și putem să venim să susținem”, a spus el în cadrul unei conferințe organizată de Financial Intelligence.

Întrebat despre acest scenariu, deputatul Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării, a precizat că nu cunoaște detalii despre scenariul prelungirii amânării ratelor la credite după data de 1 ianuarie 2021:

“Nu am văzut toată declarația. Nu prea pun preț pe promisiunile domnului ministru Cîțu, nu sunt cele mai fericite, ci sunt chiar nefericite și până nu văd exact despre ce este vorba, ce ar implica din punctul de vedere al costurilor nu pot oferi o poziție pe acest subiect”.

În ceea ce privește măsurile pe care guvernul și le-a asumat până acum, Daniel Suciu apreciază că acestea nu au avut ca scop sprijinirea clienților, ci doar interesele celor care oferă credite:

“M-am uitat pe activitatea de când sunt ei la guvernare, cu împrumuturi de peste 100 de miliarde și cu măsuri care au protejat băncile în detrimentul clienților. E clar interesul cui îl susține domnul Cîțu. Din ceea ce știu și sprijinul pe care au dorit să îl dea firmelor nu a fost cel scontat. O grămadă de hârtii...firmele care voiau să acceseze bani erau în niște condiții îngrozitoare și foarte mulți au renunțat. Cred că domnul Cîțu ar trebui să se preocupe acum de sistemul Horeca care riscă să genereze 100.000 de șomeri. Am văzut și eu multe declarații bombastice ale domniei sale, cât de mult a salvat guvernul liberal mediul economic și noi observăm că toți indicatorii sunt în jos.

Până în momenul de față preocuparea domului ministru nu a fost pentru cei care decontează această criză, adică pentru cei care au credite, ci doar pentru cei care dau credite”, a subliniat Daniel Suciu.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   Daniel Suciu