Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic FMI, VERDICT CATASTROFAL despre ECONOMIA ROMÂNIEI: “Tot mai fragilă în lipsa unor măsuri…”

FMI, VERDICT CATASTROFAL despre ECONOMIA ROMÂNIEI: “Tot mai fragilă în lipsa unor măsuri…”

Un articol de: - 16 Mar 2018, 15:58
FMI, VERDICT CATASTROFAL despre ECONOMIA ROMÂNIEI: “Tot mai fragilă în lipsa unor măsuri…” Economic

Creşterea economică puternică de anul trecut riscă să devină tot mai fragilă în condițiile în care creşterea deficitelor şi investiţiile reduse vor reduce spaţiul de manevră, iar ritmul economiei va încetini de la 7% anul trecut până la 5% în acest an, a avertizat vineri şeful misiunii FMI în România, Jaewoo Lee.

Acesta a precizat că măsurile de moderare fiscală şi de înăsprire a politicii monetare ar reprezenta cea mai bună combinaţie pentru România în viitor.

Economia României este aşteptată să încetinească la 5% în acest an şi să încetinească spre 3% pe termen mediu, potrivit lui Lee, citat de adevarul.ro.

”Per ansamblu, economia României se descurcă bine, a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din UE. Dar, această creştere ar putea deveni tot mai fragilă, în lipsa unor măsuri. Măsurile de moderare fiscală şi de înăsprire a politicii monetare ar reprezenta cea mai bună combinaţie pentru România. (...) A fost o creştere rapidă, bazată pe consum. Este nevoie de moderaţie şi de un ritm stabil”, a afirmat Lee.

Acesta a transmis un semnal de alarmă în legătură cu evoluția deficitului de cont curent, în contextul în care avansul accelerat al importurilor, peste cel al exporturilor, a deteriorat balanţa comercială.

”Deficitele fiscale, alături de nivelul redus al investiţiilor, vor reduce spaţiul de manevră în viitor şi vor slăbi potenţialul de dezvoltare al României”, a spus Lee.

Şeful misiunii FMI a atras atenţia asupra slabei colectări a taxelor, România fiind pe ultimele locuri din UE din acest punct de vedere.

”Aceste rezultate foarte slabe în ceea ce priveşte colectarea taxelor arată nevoia urgentă de reorganizare a autorităţilor fiscale şi a sistemelor IT. (...) Actualul nivel tehnologic este depăşit şi afectează nivelul colectării. Modernizarea sistemului IT ar trebui să fie prioritatea autorităţilor”, a afirmat Lee.

Gabi Tamaş, aproape de colaps în închisoare: 'Sute de oameni au venit peste el'

Citeşte mai multe despre:   FMI,   economie,   taxe