Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic FMI avertizează: Europa amenințată de un val de falimente și de pierderea a 15 milioane de locuri de muncă

FMI avertizează: Europa amenințată de un val de falimente și de pierderea a 15 milioane de locuri de muncă

Un articol de: George Lupu - 02 Mar 2021, 16:54
FMI avertizează: Europa amenințată de un val de falimente și de pierderea a 15 milioane de locuri de muncă Economic

Un val de falimente și pierderea a 15 milioane de locuri de muncă ar putea lovi Europa în perioada următoare dacă guvernele nu vor ajuta companiile să îşi consolideze capitalul propriu, arată o analiză realizată de experţii Fondului Monetar Internaţional, transmite Bloomberg.

Potrivit studiului, injecţiile de lichidităţi publice efectuate în perioada pandemiei au salvat 30 de milioane de locuri de muncă.  Pentru a scoate firmele europene din zona de pericol, FMI susţine că este nevoie de o combinaţie de sprijin public şi privat echivalent cu 2% până la 3% din Produsul Intern Brut.

"Firmele sănătoase vor împiedica reapariţia unei 'legături fatale' (doom loop), un cerc vicios între economiile reale şi sectoarele financiare din Europa. Şi, mai important, firmele sănătoase vor crea mai multe joburi", susţin responsabilii din cadrul Departamentului european al FMI, Laura Papi şi Alfred Kammer, într-o postare pe blog.

Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional a declarat la începutul anului că instituția financiară pe care o conduce are nevoie de mai multe resurse pentru a ajuta țările puternic îndatorate, invocând o perspectivă economică globală extrem de incertă și o discrepanță tot mai mare între țările bogate și cele sărace.

Ministrul suedez de Finanțe, Magdalena Andersson, noua președintă a comitetului de conducere al FMI, care a vorbit la o conferință de presă online cu Georgieva, a declarat că este clar că nevoia de lichiditate a rămas mare și că se va consulta cu țările membre cu privire la opțiunile de extindere a lichidității.

Georgieva a spus că FMI a crescut rapid finanțarea concesională către piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, inclusiv prin donații de către țările membre de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Aceasta ar continua să joace un rol important, dar au fost necesari pași suplimentari, a spus ea.

Georgieva, care a pledat mult timp pentru o nouă alocare de drepturi speciale de tragere (DST), a spus că acest lucru ar oferi FMI mai multe fonduri pentru criza sănătăţii şi cea economică şi ar accelera măsurile pentru o economie digitală şi verde.

Ea a spus că se așteaptă ca Grupul celor 20 de economii majore să prelungească actualul moratoriu asupra plăților pentru serviciul datoriilor oficiale de către cele mai sărace țări, care urmează să se încheie în iunie, dar multe vor depinde de ritmul vaccinărilor din lunile următoare.

Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Citeşte mai multe despre:   FMI