Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic FMI: Modificarea politicii monetare a SUA ar putea pune în pericol stabilitatea financiară la nivel mondial

FMI: Modificarea politicii monetare a SUA ar putea pune în pericol stabilitatea financiară la nivel mondial

Un articol de: - 09 Oct 2013, 18:55
FMI: Modificarea politicii monetare a SUA ar putea pune în pericol stabilitatea financiară la nivel mondial Foto: Finantistii.ro Economic

Stabilitatea financiară mondială depinde de Rezerva Federală a SUA, anunță raportul semestrial al FMI, avertizând că anticiparea renunțării progresive de către SUA la politica monetară relaxată ar putea obliga unele piețe să scoată la iveală vulnerabilități.

Perspectiva unei reduceri a achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală (Fed), prin care sunt suplimentate lichidităţile din piaţă a provocat deja în timpul verii o scădere brutală a intrărilor de capital în ţările emergente, care a determinat deprecierea brutală a monedelor acestora şi reducerea surselor de finanţare.

FMI avertizează astfel că țările emergente se confruntă cu prima retragere de capital durabilă de la prăbușirea Lehman Brothers.

În cazul unor noi retrageri de capital, ţările emergente ar putea să se confrunte cu creşterea costurilor de finanţare şi o încetinire uşoară a creşterii economice, cele mai expuse fiind Indonezia, Turcia, Brazilia şi Filipine.

În Statele Unite, modificarea politicii monetare nu este lipsită de riscuri, în condiţiile în care dobânzile pe termen lung sunt pe cale să crească, majorând costul finanţării statului şi afectâ1nd creditarea. Potrivit FMI, este o provocare politică majoră, nefiind exclusă creşterea neaşteptată a dobânzilor pe termen lung.

Citeşte mai multe despre:   FMI,   SUA