Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic FMI, noi previziuni privind criza economică: Totul va depinde de cum evoluează pandemia

FMI, noi previziuni privind criza economică: Totul va depinde de cum evoluează pandemia

Un articol de: George Lupu - 07 Oct 2020, 10:25
FMI, noi previziuni privind criza economică: Totul va depinde de cum evoluează pandemia Economic

Pandemia de coronovirus nu a afectat atât de grav economia pe cât s-au așteptat inițial experții FMI, prin urmare persopectivele ar urma să fie îmbunătățite, potrivit directorului general al instituţiei financiare, Kristalina Georgieva. Șefa FMI atrage atenția că revenirea la nivelul anterior crizei va fi una dificilă.

 

Previiunile FMI privind economiile afectate de pandemie

 

FMI a prognozat în luna iunie o contracţie de 4,9% în PIB-ul global  în acest an. Evoluția însă nu va fi atât de rea, context în care este așteptată o revizuire în sens pozitiv, potrivit cnbc.

”Imaginea de astăzi este mai puţin sumbră. Acum estimăm că evoluţiile din al doilea şi al treilea trimestru au fost oarecum mai bune decât era de aşteptat ”, a declarat Georgieva, care a preluat conducerea FMI în urmă cu un an, în timpul unui discurs ţinut la Washington.

Ea a explicat că performanţa mai bună decât se aştepta provine din ”măsuri politice extraordinare”, care au însumat 12.000 de miliarde de dolari.

”Guvernele au acordat sprijin fiscal de aproximativ 12.000 de miliarde de dolari gospodăriilor şi firmelor. Şi măsurile de politică monetară fără precedent au menţinut fluxul de creditare, ajutând milioane de firme să rămână în afaceri ”, a spus ea.

Cealaltă faţă a acestui sprijin uriaş este nivelul crescând al datoriilor publice. Potrivit FMI, datoria publică globală va atinge un nivel record de 100% din PIB în acest an.

”Riscurile rămân ridicate, inclusiv din cauza creşterii falimentelor şi a evaluărilor ridicate de pe pieţele financiare. Şi multe ţări au devenit mai vulnerabile. Nivelul datoriilor lor a crescut din cauza răspunsului fiscal la criză şi a pierderilor mari de producţie şi venituri”, a spus ea.Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

FMI nu se aşteaptă ca economia globală să revină la nivelurile sale de dinainte de criză ”pe termen mediu”.

FMI a avertizat că orice performanţă economică în lunile şi anii următori va depinde în mod inevitabil de modul în care evoluează pandemia.

 

Actuala criză, mai gravă decât Marea Depresiune 

 

Experții FMI prognozau în luna iunie o criză financiară extrem de gravă, din cauza pandemiei de Covid-19. Potrivit acestora, sunt peste 12.000 de miliarde pierderi cumulate pentru economia mondială în 2020 și 2021. Economiștii au precizat că acestă criză va fi mai dură decât se credea, estimându-se a fi cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii ‘30.

În urmă cu trei luni, Gita Gopinath, economist șef al Fondului, a anunțat o previziune de recesiune de 4,9% în acest an, cu mult peste cea prognozată în luna aprilie – 3%.

Aceste previziuni au fost făcute după ce multe țări europene au început să sufere o contracție vertiginoază, iar viitorul apropiat nu pare să fie mai luminos: -12,5% pentru Franța, -12,8% pentru Spania și Italia.

Citeşte mai multe despre:   fmi,   criza eco,   criza economica,   covid-19