Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic FMI şi-a îmbunătăţit prognoza pentru România. Se aşteaptă ca economia să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021

FMI şi-a îmbunătăţit prognoza pentru România. Se aşteaptă ca economia să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021

Un articol de: Traian Avarvarei - 13 Oct 2020, 15:57
 FMI şi-a îmbunătăţit prognoza pentru România. Se aşteaptă ca economia să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021 Sursă foto: Pixabay Economic

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti. Cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională, arată că contracția de anul acesta nu va fi atât de mare ca cea prognozată în primăvară, iar în 2021 se așteaptă o revenire completă.

 

 

Prognoza financiară pentru România, îmbunătățită de FMI

 

 

Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în 2020 o contracţie de 5%, conform noilor previziuni din WEO instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că România va înregistra o contracţie de 5,7% în 2020 și o  relansare de 4,9% în 2021.

Totodată, FMI şi-a îmbunătăţit şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,3% din PIB, față de 5,5% cât prognoza în primăvară. Anul următor, nivelul deficitului de cont curent se va reduce până la 4,5% din PIB.

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste şi în ceea ce priveşte evoluţia ratei şomajului:  7,9% în 2020, semnificativ mai puţin faţă de avansul până la 10,1% cât estima în aprilie. La anul, rata șomajului e prognozată la 6%.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

 

 

La nivel global, FMI se aşteaptă la o contracţie de 4,4% în 2020

 

 

Și la nivel global, estimările sunt mai bune. FMI se aşteaptă la o contracţie de 4,4% în 2020, una mai puţin severă decât cea de 4,9% inclusă în raportul World Economic Outlook Update publicat în luna iunie.

"Revizuirea reflectă evoluţiile peste aşteptări din trimestrul al doilea, în principal în economiile avansate, unde activitatea a început să se îmbunătăţească mai repede decât ne aşteptam, după ce restricţiile au început să fie eliminate în mai şi iunie precum şi indiciile care arată o revenire solidă în trimestrul al treilea", subliniază FMI.

Pentru 2021, FMI mizează pe o revenire a economiei mondiale care ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, uşor mai puţin faţă de avansul de 5,4% previzionat în iunie.

 

 

Florin Cîțu: Sunt date foarte bune care susţin scenariul de bază cu o revenire în V a economiei


 

 

Amintim că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat în mai multe rânduri că economia României va cunoaște o revenire în V.

”Astăzi INS a anunţat că deşi economia a fost în stare de urgenţă în aproape tot trimestrul II au existat contribuţii pozitive la creşterea economică din: construcţii - 0,3 puncte procentuale, IT - 0,6 puncte procentuale, administraţie publică - 0,3 puncte procentuale”, scria Florin Cîţu, în data de 5 octombrie, pe pagina sa de Facebook.

El consideră că, ”cele mai importante informaţii vin de la investiţii şi exporturi nete”.

Ministrul spune că datele sunt ”foarte bune” și ”susţin scenariul de bază cu o revenire în V a economiei din trimestrul III 2020”.

”Investiţiile au avut în perioada de criză o contribuţie pozitivă de 0,5 puncte procentuale (a fost revizuită de la 0,4 puncte procentuale) iniţial. Este evident că strategia de a canaliza cât mai multe resurse spre investiţii, 30 de miliarde lei în 9 luni şi cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, a funcţionat. În ceea ce priveşte exporturile nete, contribuţia negativă a fost redusă cu 0,4 puncte procentuale, ducând la un impact negativ mult mai mic pentru PIB. Sunt date foarte bune care susţin scenariul de bază cu o revenire în V a economiei din trimestrul III 2020”, a mai transmis Florin Cîțu.


 

Citeşte mai multe despre:   FMI,   criza financiara,   COVID-19,   criza economica