Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Forintul, "Cenuşăreasa" Europei: De la cea mai slabă monedă din lume, la cea mai puternică ascensiune

Forintul, "Cenuşăreasa" Europei: De la cea mai slabă monedă din lume, la cea mai puternică ascensiune

Un articol de: - 27 Iun 2012, 11:18
Forintul, "Cenuşăreasa" Europei: De la cea mai slabă monedă din lume, la cea mai puternică ascensiune Foto: Whtc.com Economic
Forintul, moneda Ungariei, s-a întărit considerabil după ce până nu demult era ”Cenușăreasa” lumii. Mai precis, forintul a fost catalogat, în a doua jumătate a anului trecut, drept cel mai slab performer din lume, iar acum s-a întărit serios faţă de euro şi dolar. De asemenea, a ajuns moneda din Europa cu cea mai puternică ascensiune din acest an, scrie Ziarul Financiar. Revenirea se datorează eforturilor guvernului ungar care a reușit să convingă UE şi FMI că va reduce datoria publică și deficitul bugetar până la nivelurile solicitate.

Ungaria, cea mai îndatorată țară din estul Uniunii Europene, are acum o monedă care s-a apreciat de la începutul acestui an cu aproximativ 9,5% în raport cu euro şi cu 5,5% față de dolar.

Aprecierea se datorează guvernului care a apelat la ajutorul FMI și UE pentru a reduce declinul de anul trecut al forintului. Negocierile pentru obținerea ajutorului financiar au fost condiționate de modi­fi­ca­rea unei legi despre care UE şi FMI spun că reduce independenţa băncii naţionale ungare.

Săptămâna trecută, executivul ungar a înaintat parlamentului o serie de modificări la legea băncii naţio­nale. Amendamentele respective ar putea pune capăt blocajului dis­cuţiilor pentru finanţarea de 19 mld. dolari solicitată FMI de guvernul de la Budapesta.