Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Fost ambasador SUA la București: Soluţia pentru România este dezvoltarea pieţei de capital, nu creşterea impozitelor

Fost ambasador SUA la București: Soluţia pentru România este dezvoltarea pieţei de capital, nu creşterea impozitelor

Un articol de: - 27 Sep 2013, 15:21
Fost ambasador SUA la București: Soluţia pentru România este dezvoltarea pieţei de capital, nu creşterea impozitelor Economic

Fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein susține că România trebuie să facă eforturi în direcţia dezvoltării pieţei de capital, aceasta fiind soluţia redresării, iar nu creşterea impozitelor.

Prezent la cea de-a doua ediţie a Bucharest Forum, fostul diplomat a declarat că este în continuare optimist în legătură cu viitorul acestei ţări, deşi simte aceeaşi frustrare, de pe vremea când era la Bucureşti în calitate oficială.

"România este binecuvântată cu cele mai bune resurse energetice din regiune şi totuşi toţi experţii spun că România are nevoie de 10 miliarde de dolari investiţii pentru a putea moderniza şi dezvolta aceste active energetice. Poate nu ştiţi, dar România a fost, după SUA, unul dintre cei mai inovativi producători de energie. A avut a doua rafinărie din lume şi experţii în domeniu mi-au spus că, dacă vă veţi duce acum în California, veţi găsi încă tehnologie românească în anumite zone petroliere. Lucru valabil şi în alte părţi ale lumii", a subliniat Gitenstein, potrivit Mediafax.

În opinia sa, România trebuie să reformeze trei piloni. "În primul rând, privatizarea întreprinderilor de stat trebuie făcuă într-un ritm mai rapid şi după modelul polonez. În Polonia au fost privatizate multe companii de stat, fără ca statul să piardă controlul acestor active. Acest lucru este posibil şi aici în România", a spus Gitenstein. Cel de-al doilea pilon este reprezentat de o "foarte bună guvernanţă corporatistă". "Guvernul a adoptat o lege în acest sens foarte bună, foarte modernă, care însă nu se aplică. Un element esenţial în această lege este cel al managerilor privaţi la conducerea acestor companii de stat, astfel încât ele să să devină independente de zona politică", a mai spus fostul ambasador. Cel de-al treilea pilon vizează dezvoltarea pieţelor de capital.

Citeşte mai multe despre:   Mark Gitenstein