Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic E OFICIAL: Va fi RECESIUNE! Companiile cer Guvernului subvenţii pentru a putea creşte salariile şi a opri EXODUL forţei de muncă

E OFICIAL: Va fi RECESIUNE! Companiile cer Guvernului subvenţii pentru a putea creşte salariile şi a opri EXODUL forţei de muncă

Un articol de: B1.ro - 23 Noi 2018, 14:07
E OFICIAL: Va fi RECESIUNE! Companiile cer Guvernului subvenţii pentru a putea creşte salariile şi a opri EXODUL forţei de muncă Economic

Se înmulţesc vocile care susţin că România va fi afectată de o nouă criză economică.

Reprezentanţii patronatelor din construcţii avertizează că actuala criză din domeniu ar putea împringe economia în recesiune şi cer Guvernului subvenţii şi facilităţi fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcţii şi a opri exodul angajaţilor în străinătate, precum şi un salariu minim în construcţii de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) , Valentin Petrescu, a avertizat joi că economia României este încă pe trend ascendent, dar sectorul construcţiilor se confruntă cu o criză din cauza lipsei muncitorilor.

”Din toate datele pe care le avem, constatăm că va fi o recesiune. În România, construcţiile sunt în regres, deşi avem creştere economică pe ansamblu. Am fost lăsaţi de izbelişte. E necesar să fie o politică coerentă la nivel guvernamental. Problema muncitorilor este acută, lipsesc jumătate din ei. Ne întrebăm cu cine vom putea construi în viitor?”, a spus Petrescu, potrivit news.ro.

El a subliniat că firmele de construcţii au înantat Guvernului o serie de soluţii, care, dacă nu vor fi implementate, vor accentua criza actuală.
”Am solicitat creşterea salariului minim în construcţii la 500 euro, la o impozitare redusă la 20%. Totodată, cerem ajustarea preţului contractelor, modificarea prevederilor legate de angajaţii străini, (...) modificarea regulilor privind recepţie a lucrărilor publice (...)”, a precizat Petrescu.

Vicepreşedintele FPSC, Cristian Erbaşu, consideră că această creştere a salariului minim va reduce numărul constructorilor incorecţi, care îşi plătesc angajaţii la negru.
”Peste 70% dintre muncitorii din construcţii au salariul minim. Facilităţile fiscale vor fi echilibrate cu creşterea salariului minim. Foarte mulţi din cei care sunt constuctori nu sunt în realitate constructori, practică dumping. Aceştia nu au limită în ceea ce priveşte calitatea. Vrem să însănătoşim o breaslă”, a spus Erbaşu.

El a atras atenţia că firmele de construcţii au atras atenţia încă de anul trecut asupra problemele existente, probleme care s-au acentuat, iar trendul continuă.
”Maximul crizei va veni în 2020, când vor începe lucrări majore în infrastructură. Capacitatea din constructii e dată de personal. Vrem să readucem tinerii în construcţii. (...) Toţi îşi vor copii în IT, la birou, nu în construcţii, unde solicitarea fizică e mare”, a spus Erbaşu.

Vicepreşedintele FPSC, Sorin Greu, a atras atenţia că, la nivel naţional, lipsesc circa 400.000 de muncitori.


 Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   FPSC,   Valentin Petrescu