Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Franks: România va ieşi din recesiune la finele lunii martie

Franks: România va ieşi din recesiune la finele lunii martie

Un articol de: - 26 Mar 2011, 14:34
Franks: România va ieşi din recesiune la finele lunii martie Foto: evz.ro Economic

Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că România va ieşi din recesiune la sfîrșitul lunii martie, iar creşterea economică va urma o traiectorie ascendentă de la un trimestru la altul, în timp ce populaţia va simţi că situaţia s-a îmbunătăţit până la jumătatea acestui an, informează Mediafax.

"Există întotdeauns un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi. Există şi unele excepţii, dar dacă ne uităm la producţia industrială, creşterea este foarte robustă, iar evoluţia exporturilor, de asemenea, foarte pozitivă. Chiar şi cele negative, precum vânzările din retail sunt mai puţin negative decât erau, iar indicatori precum încrederea consumatorului s-au îmbunătăţit", a adăugat Franks.

Franks a arătat că indicatorii s-au îmbunătăţit constant în primul trimestru, adăugând că se așteaptă la o creştere modestă a economiei după primele trei luni.

Pentru a ieşi din recesiune, economia ţării trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.

Emil Boc a declarat la mijlocul lunii februarie că sunt semne ca România să iasă oficial din recesiune la sfârşitul lunii martie.

"Mă aştept ca avansul economiei să crească gradual pe parcursul anului 2011. Creşterea din fiecare trimestru va fi, în medie, ceva mai puternică decât în trimestrele anterioare, astfel încât să putem intra în anul 2012 cu o creştere destul de robustă", a continuat Franks.

Guvernul şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5%.

Întrebat când vor fi sesizate de către populaţie efectele creşterii economice, oficialul FMI a arătat că există o diferenţă în timp de la prezentarea datelor statistice până la momentul percepţiei publice că situaţia s-a îmbunătăţit.

"Aş spune că până în a doua jumătate a anului veţi vedea că o persoană obişnuită îşi va da seamă că lucrurile s-au îmbunătăţit", a mai spus Franks.

FMI a aprobat vineri ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.

România va ieşi din recesiune


Citeşte mai multe despre:   Jeffrey Franks,   FMI,   recesiune,   criza,   economie,   Emil Boc,   crestere economica